• Peste 600 de școli din 8 județe sunt închise din cauza viscolului.
  • Deca: Acolo unde infrastructura permite, orele se pot desfășura online.
  • Ministerul Educației cere să fie raportate cazurile de homeschooling.

Vacanță după vacanță. Peste 600 de școli din 8 județe sunt închise, din cauza vremii – este viscol și ger în nord-estul țării. Fiecare consiliu de administrație al școlilor va decide când vor fi recuperate orele. Deca a spus că acolo unde se poate, orele vor fi facute ca in pandemie – online.

Mai iese la iveală o problemă a școlii românești – homeschoolingul. Discuția ia amploare, după ce doi părinți din Bihor au fost condamnați la patru luni de închisoare, care va fi amânată doi ani, pentru că în 2021 şi-au retras din sistemul de învăţământ toţi cei patru copii cu vârste între 8 şi 13 ani, pentru-i educa acasă. Potrivit evaluării psihologice, copiii au mari lacune în achiziţiile şcolare și imaturitate psiho-emoţională.

Ministerul Educaţiei a transmis săptămâna trecută inspectoratelor şcolare să sesizeze poliția dacă părinţii îşi retrag copiii de la şcoală, homeschoolingul este ilegal în România. Nu are însă o statistică a numărului de copii care nu au fost retrași de la școală. Cele mai multe cazuri ar fi în Timiş, Cluj, Suceava şi Bihor, în rândul comunităților neoprotestante. Sancțiunile pentru părinți încep cu amenzi între 1.000 și 5.000 de lei.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Iar propunerea de introducere a homeschoolingului în legile învământului, dezbătute anul trecut, a fost respinsă de ministrul Ligia Deca, care a considerat că nu este o opțiune fericită pentru asigurarea dreptului la educație.

Părinţii au declarat procurorilor că au fost nemulţumiţi de faptul că, în 2020, prezenţa la şcoală a copiilor era condiţionată de purtarea măştii, iar profesorii îi informau despre vaccinare. Totodată, un alt motiv de nemulţumire a fost faptul că s-a trecut la sistemul de predare online, iar ei nu permiteau accesul copiilor la internet sau televizor.

Potrivit sursei mai sus citate, copiii au fost înscrişi, în sistem homeschooling, la două unităţi şcolare private din SUA. Unităţile oferă îndrumări părinţilor care doresc să-şi educe acasă copiii, contra unei taxe anuale de 250 de dolari per familie.

Zeci de copii retrași de la școală în județul Suceava

Cazurile a zeci de copii, retrași de la școală în județul Suceava, în pandemie, au fost semnalate Ministerului Educației, dar nu s-a întâmplat nimic, spune fostul școlar Ioan Puiu, într-un interviu pentru RFI. “Am sesizat Ministerul și a rămas totul în discuție. Eu în 2022 am făcut toate aceste demersuri. Numai că, probabil, a fost un dialog al surzilor, știți cum e. (…) A rămas ca în tren. (…) Reprezentanții acestor așa numite școli ajungeau la unii părinți “pe filiera bisericilor neoprotestante”, mai spune fostul inspector școlar. Amintim, o instanță din Bihor a decis în prima fază ca părinții a patru copii retrași de la școală în pandemie pentru a face homeschooling să primească 4 luni de închisoare cu suspendare, și obligația să îi reînscrie la școală. Decizia nu e definitivă. Potrivit evaluării psihologice oficiale, copiii au mari lacune în achiziţiile şcolare și imaturitate psiho-emoţională, arată o evaluare psihologică oficială.

Ministerul Educației transmite inspectoratelor școlare să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. O altă măsură pe care ar trebui să o aplice inspectoratele școlare, conform sursei citate, este identificarea cazurilor de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu.

Doi părinţi din Bihor, care și-au retras de la școală și au decis să-şi educe acasă toţi cei patru copii, au fost trimişi în judecată şi au primit câte 4 luni de închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei.

În adresa consultată de Edupedu.ro apare și informarea părinților, prin intermediul școlilor, cu privire la obligațiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educație al copiilor.

„Având în vedere informațiile potrivit cărora in România există familii care îți retrag deliberat copiii de la cursurile învăţământului obligatoriu, privându-i astfel de dreptul fundamental la învăţătură prevăzut la art. 32 din Constituția României, vă comunicăm următoarele:

Conform art. 12 din Legea învățământului preuniversitar 198/2023 cu modificările si completările ulterioare, „sistemul național de învățământ preuniversitar este constituit din totalitatea unităților de învățământ de stat, particulare și confesionale, autorizate să funcționeze provizoriu/ acreditate” sau în cadrul “unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învăţământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin”. Orice altă formă de funcționare a unor entități care pretind că oferă servicii educaționale echivalente învăţământului obligatoriu este în afara Legii nr. 198/2023.”

De asemenea, art. 13 stipulează următoarele: „Învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învăţământul gimnazial și învățământul liceal”.

Amendă de la 1.000 de lei și până la 5.000 de lei pentru părinții care își retrag copiii de la școală

În adresa Ministerului Educației se arată că, potrivit art. 14 din Legea învățământului preuniversitar, „părinții sau reprezentantul legal au obligația să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învățământului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligații constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art. 148 alin. (1) lit. a)”, care prevede: ”(1) Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:

a) nerespectarea dispozițiilor art. 14 alin. (1), din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, în sensul interzicerii participării beneficiarului direct la programul școlar, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei.”

Cele 5 măsuri pe care le au de aplicat inspectoratele școlare, potrivit adresei Ministerului Educației:

„Având în vedere prevederile invocate mai sus precum și atribuțiile ce vă revin, vă solicităm să luați, la nivelul județului/Municipiului Bucuresti, următoarele măsuri:

1. Informarea părinților, prin intermediul unităților de învățământ, cu privire la obligațiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educație al copiilor;

2. Identificarea cazurilor de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu;

3. Informarea și colaborarea cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), filiala județeană/a Municipiului Bucuresti, pentru consiliere în vederea reînscrierii beneficiarilor primari în sistemul national de învățământ;

4. Colaborarea cu autoritatea publică locală pentru a monitoriza modul în care este respectat dreptul la educație;

Citește și