• Statele Unite și-au extins propriile activități în jurul Indo-Pacificului pentru a contracara revendicările teritoriale radicale ale Chinei.
  • Ne-am angajat să ne asigurăm că fiecare țară poate zbura, naviga și opera acolo unde dreptul internațional o permite”, a declarat Austin.
  • Austin a precizat că SUA au furnizat milioane de doze de vaccin COVID-19 în timpul apogeului pandemiei.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a promis sâmbătă că Washingtonul nu va tolera nicio constrângere și intimidare” a aliaților și partenerilor săi de către China, asigurând în același timp Beijingul că Statele Unite rămân angajate să mențină status quo-ul în Taiwan și că preferă dialogul în locul conflictului, scrie NBC News.

Luând cuvântul la așa-numitul Dialog Shangri-La, un forum anual care reunește oficiali de top din domeniul apărării, diplomați și lideri, Austin a făcut presiuni pentru susținerea viziunii Washingtonului privind un Indo-Pacific liber, deschis și sigur în cadrul unei lumi a regulilor și drepturilor” ca fiind cea mai bună cale de a contracara asertivitatea tot mai mare a Chinei în regiune.

Statele Unite și-au extins propriile activități în jurul Indo-Pacificului pentru a contracara revendicările teritoriale radicale ale Chinei, inclusiv navigând și survolând în mod regulat prin strâmtoarea Taiwan și în Marea Chinei de Sud.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA
SPACEY NEAGĂ NOILE ACUZAȚII
A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ

Ne-am angajat să ne asigurăm că fiecare țară poate zbura, naviga și opera acolo unde dreptul internațional o permite”, a declarat Austin în cadrul forumului găzduit de think tank-ul Institutului Internațional pentru Studii Strategice. Și fiecare țară, mare sau mică, trebuie să rămână liberă să desfășoare activități maritime legale.”

SUA își dublează alianțele și parteneriatele

Austin a precizat că SUA au furnizat milioane de doze de vaccin COVID-19 în timpul apogeului pandemiei și că se implică în mod regulat în eforturile de ajutorare a dezastrelor și de asistență umanitară în regiune. El a precizat că se lucrează pentru a combate schimbările climatice, pescuitul ilegal și pentru a se asigura că lanțurile de aprovizionare nu suferă întreruperi – bifând multe aspecte importante pentru națiunile din Asia-Pacific. Ne dublăm alianțele și parteneriatele”, a spus el.

El a spus că SUA se angajează, de asemenea, să descurajeze amenințarea cu rachete a Coreei de Nord și pretențiile Chinei asupra Taiwanului, o democrație insulară autonomă despre care Beijingul spune că este teritoriul său, și a spus că Washingtonul a intensificat planificarea apărării, coordonarea și formarea cu națiunile partenere din regiune.

Pentru a fi clar, nu căutăm conflicte sau confruntări”, a spus el. Dar nu vom da înapoi în fața intimidării sau coerciției”. Generalul-locotenent chinez Jing Jianfeng, un membru de rang înalt al delegației care îl însoțea pe ministrul apărării, generalul Li Shangfu, l-a acuzat pe Austin că, în discursul său, a făcut în mod deschis sau sub acoperire acuzații false împotriva Chinei”.

Citește și