• Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Beijing duminică dimineață.
  • Această călătorie marchează prima dată în ultimii cinci ani când un secretar de stat american pune piciorul în China.
  • Primul oficial chinez cu care se va întâlni Blinken este ministrul chinez de externe Qin Gang.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Beijing duminică dimineață cu o misiune de a calma tensiunile dintre SUA și China, scrie SkyNews.

Călătoria reprezintă prima dată când un secretar de stat american a pus piciorul în China în ultimii cinci ani. Ultimul a fost fostul secretar de stat Mike Pompeo în 2018.

Blinken este, de asemenea, cel mai înalt oficial guvernamental din administrația Biden care a vizitat China de la preluarea mandatului președintelui în ianuarie 2021.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Primul oficial chinez cu care se va întâlni Blinken este ministrul chinez de externe Qin Gang duminică după-amiază. Secretarul de stat este programat să se întâlnească luni cu înaltul diplomat Wang Yi. Blinken s-ar putea întâlni și luni cu președintele chinez Xi Jinping, dar întâlnirea lor nu a fost confirmată.

Vizita lui Blinken trebuia să aibă loc în februarie

Președintele Joe Biden și Xi au fost de acord cu călătoria lui Blinken după ce cei doi s-au întâlnit anul trecut la Bali. Vizita lui Blinken trebuia să aibă loc în februarie, dar a fost amânată din cauza tensiunilor externe legate de diferite incidente cu baloanele spion din China din SUA.

Oficialii americani și chinezi s-au luptat cu privire la o varietate de probleme, inclusiv drepturile omului în Hong Kong și agresiunea militară chineză împotriva vecinilor din Marea Chinei de Sud.

Cu toate acestea, Blinken a declarat vineri că Biden și Xi au convenit să îmbunătățească mesajele „tocmai pentru a ne asigura că comunicăm cât mai clar posibil pentru a evita posibile neînțelegeri și comunicări greșite”.

Într-o conversație cu fondatorul Microsoft, Bill Gates, vineri, Xi a sugerat că este deschis la negocieri cu oficialii americani. „Cred că temelia relațiilor chino-americane se află în oameni”, i-a spus Xi lui Gates. „În situația mondială actuală, putem desfășura diverse activități care beneficiază cele două țări ale noastre, oamenii din țările noastre și întreaga rasă umană”.

Citește și