Securitatea la Marea Neagră: România și Bulgaria vor avea un comandament comun al forțelor speciale. Cu ce se întoarce Klaus Iohannis de la Vilnius

Romania's President Klaus Werner Ioannis, center, arrives for a NATO summit in Vilnius, Lithuania, Wednesday, July 12, 2023. NATO leaders prepared to provide Ukraine with more military assistance for fighting Russia but only vague assurances of future membership as the alliance's summit draws to a close on Wednesday. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

România și Bulgaria vor avea un comandament comun al forțelor speciale la Marea Neagră, care este deschis aliaților și partenerilor. La Summitul NATO de la Vilnius România a obținut și promisiunea că, dacă este nevoie, numărul trupelor aliate va putea crește și planuri pentru orice tip de amenințare la adresa țării.

,,Comunicatul Final al Summitului se referă la necesitatea monitorizării și a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre. Totodată, menționează, la solicitarea României, eforturile aliate în regiune pentru asigurarea securității, siguranței, stabilității și a libertății de navigație. Este prima dată când Marea Neagră, Marea Neagră propriu-zisă, beneficiază de un paragraf distinct în Comunicatul Final al unui Summit. (…) transmite președinția, după summitul NATO de la Vilnius.  Am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Astfel, pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, Alianța are un răspuns pe măsură pregătit. Ne-am asigurat că există cadrul pentru creșterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de pre-poziționarea de echipamente” , a transmis președinția la finalul summitului.

El a salutat anunțul Spaniei de a disloca militari în România.

Spania este prima țară care a anunțat că își va consolida prezența pe flancul Estic, în Slovacia și România, dar nu a precizat cu câți militari. Armata spaniolă are din 2021 130 de militari care participă la operațiunile Alianței din România cu trupe din Armata Aeriană și Spațială, cu misiuni de supraveghere aeriană.

„Trebuie să ne întărim și apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16, dar acest hub va fi accesibil și pentru piloții Aliați și pentru cei ucraineni. Este un rol important, pe care România și l-a asumat aici” , adaugă șeful statului.

Este primul pas și pentru întărirea industriei de apărare.

„Deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliați au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim. Totodată, am abordat noi posibilități de cooperare în cadrul NATO și în relație cu partenerii Alianței, pentru a facilita dezvoltarea de capabilități și a industriei de apărare, demersuri care favorizează inclusiv revitalizarea industriei de apărare din România. ”

Republica Moldova primește bani pentru consolidarea apărării

„În cadrul Summitului, am reafirmat necesitatea sprijinului consolidat al NATO pentru partenerii vulnerabili, în special pentru Republica Moldova. În acest sens, am pledat pentru susținerea financiară a pachetului de măsuri destinat Republicii Moldova, pentru consolidarea capacităților de apărare și creșterea rezilienței. Am anunțat și o nouă contribuție financiară pentru Chișinău, pe care o vom transfera la Fondul Voluntar NATO dedicat acestui stat. Deciziile luate la Summit consemnează, așa cum a pledat România, un angajament sporit al NATO pentru întărirea rezilienței, a securității și a capacităților de apărare ale Republicii Moldova.”

Preşedinţele precizează că a susţinut un progres clar pentru concretizarea cât mai rapidă a aspiraţiilor euroatlantice ale Ucrainei.

„Am participat astăzi la sesiunea inaugurală a Consiliului NATO – Ucraina, la care a fost prezent și Președintele Zelenski. Am discutat extins situația de securitate și perspectivele de integrare ale Ucrainei. Acest nou Consiliu va facilita apropierea de NATO și va permite consultări extinse ca parteneri egali. Președintele precizează că a susținut un progres clar pentru concretizarea cât mai rapidă a aspirațiilor euroatlantice ale Ucrainei. Dincolo de consolidarea contribuției financiare pentru proiecte de cooperare ale NATO cu acest stat, am subliniat că vom continua să instruim militari ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei.”, mai transmite președinția.

Citește și

Volodimir Zelenski, după discuțiile cu Olaf Scholz: „Am ajuns la un acord cu Germania cu privire la achiziționarea de lansatoare și rachete Patriot suplimentare”

Romancierul Milan Kundera a murit. Avea 94 de ani și trăia la Paris

11 state vor oferi training-uri pentru pilotarea avioanelor F16, care vor avea loc în Danemarca și România. Radu Magdin: De un an, România e poziționată ca o zonă de mentenanță

Exit mobile version