• Șeful de cabinet al lui Jens Stoltenberg, Stian Jensen, susține că Ucraina ar putea pune capăt războiului și adera la NATO, dacă ar ceda o parte din teritoriu Rusiei.
  • Cel mai apropiat funcționar al lui Stoltenberg spune că Ucraina va decide când și în ce termeni dorește să negocieze.
  • Poziția oficială a NATO pentru aderarea Ucrainei: se va întâmpla când vor fi întrunite condițiile și statele membre vor fi de acord.

REACȚIA NATO

NATO se dezice de comentariile lui Jensen.

”Vom continua să sprijinim Ucraina cât este nevoie și suntem hotărâți să obținem o pace durabilă și corectă. Poziția Alianței rămâne neschimbată”, a declarat pentru postul național de televiziune din Ucraina un purtător de cuvânt al NATO.

REACȚIA UCRAINEI

”Întotdeauna am plecat de la faptul că Alianța, ca și Ucraina, nu face comerț cu teritorii. Participarea conștientă sau inconștientă a oficialilor NATO la formarea narațiunii despre posibilitatea refuzului Ucrainei asupra teritoriilor sale joacă în favoarea Rusiei. În schimb, este în interesul securității euro-atlantice să discutăm modalități de a accelera victoria Ucrainei și aderarea sa deplină la NATO”, a scris Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al ministerului ucrainean de Externe pe Facebook.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

”Ar trebui să schimb un teritoriu cu o umbrelă NATO? Surprinzător! Asta înseamnă alegerea deliberată de a înfrânge democrația, de a încuraja un criminal global, de a păstra regimul rusesc, de a distruge legea internațională și a transmite războiul generațiilor viitoare. E clar că, dacă Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, regimul politic din Rusia nu se schimbă și criminalii nu sunt pedepsiți, războiul se va întoarce cu un apetit crescut al Rusia. ”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial Mihaylo Podoliak.

REACȚIA RUSIEI

O idee nouă pentru Ucraina de la biroul Alianței Nord-Atlantice: Ucraina se poate alătura NATO dacă renunță la teritoriile disputate.

„Si ce? Ideea este curioasa. Singura întrebare este că toate teritoriile lor sunt foarte controversate. Și pentru a intra în bloc, autoritățile de la Kiev vor trebui să renunțe chiar și la Kiev însuși, capitala Rusiei Antice”, a declarat Dmitry Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Ei bine, vor trebui să mute capitala la Lviv. Cu excepția cazului în care, desigur, psheks sunt de acord să lase Lemberg iubitorilor de slănină cu Coca-cola”.

Medvedev crede că, pentru a intra în NATO, autoritățile de la Kiev vor trebui să abandoneze Kievul însuși.

Știre inițială

Șeful biroului secretarului general al NATO, Stian Jensen, a admis posibilitatea aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică în schimbul cedarii unei părţi din teritoriile sale către Rusia, scrie VG. Potrivit lui, această opțiune este nedorită, dar există probabilitatea unei astfel de evoluții a evenimentelor.

„Cred că soluția ar putea fi ca Ucraina să renunțe la un teritoriu și să obțină în schimb aderarea la NATO. În același timp, Ucraina ar trebui să decidă singură când și în ce condiții dorește să negocieze”, a spus domnul Jensen, în timpul unei dezbateri publice în orașul norvegian Arendal.

Potrivit acestuia, negocierile privind statutul postbelic al Ucrainei sunt deja în desfășurare, iar el nu este singurul care ridică întrebări cu privire la cedarea teritoriului către Federația Rusă.

„Nu spun că asta ar trebui să se întâmple. Dar aceasta poate fi o posibilă soluție”, a spus el, adăugând că „au apărut acum progrese serioase” în problema posibilei intrări a Ucrainei în NATO.

„Rusia se luptă enorm din punct de vedere militar și pare nerealist că pot lua noi teritorii. Acum este mai degrabă problema ce reușește Ucraina să ia înapoi”, a adăugat Stian Jensen.

După summitul de la Vilnius și dezacorduri interne, liderii de vârf ai țărilor NATO s-au adunat în spatele unei formulări conform căreia o invitație de aderare a Ucrainei va veni „când țările aliate vor fi de acord și condițiile sunt îndeplinite”, mai scrie publicația norvegiană.

La 30 septembrie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că va solicita aderarea Ucrainei la NATO pe o bază accelerată. Potrivit acestuia, țara încearcă să se alăture alianței din motive de securitate .

„Unde există NATO, nu există război”, a spus Zelenski. Iar Ucraina nu are nevoie de baze ale Statelor Unite și ale altor state pe teritoriul său. În același timp, el a subliniat în mod repetat că Kievul, de dragul aderării la alianță, nu are în vedere opțiuni pentru concesii teritoriale către Rusia.

La summitul NATO de la Vilnius din 11 iulie, calea către aderarea Ucrainei la NATO a fost simplificată prin anularea implementării planului de acțiune pentru aderare.

Citește și: