• Jens Stoltenberg a sugerat, de asemenea, că aceasta pune trupele americane și europene la un risc mai mare.
  • Trump a declarat că le-a spus aliaților că va „încuraja” Rusia să atace orice membru NATO care nu reușește să atingă obiectivul alianței de 2% din PIB-ul lor.
  • Președintele Joe Biden a calificat comentariile lui Trump drept „îngrozitoare și periculoase”.

Afirmația lui Donald Trump că SUA nu ar proteja aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare „subminează întreaga noastră securitate”, a declarat șeful alianței militare occidentale.

Jens Stoltenberg a sugerat, de asemenea, că aceasta pune trupele americane și europene la un risc mai mare.

Trump a declarat că le-a spus aliaților că va „încuraja” Rusia să atace orice membru NATO care nu reușește să atingă obiectivul alianței de 2% din PIB-ul lor, scrie BBC.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

„Membrii NATO se angajează să apere orice națiune din cadrul blocului care este atacată”, a mai spus Stoltenberg.

Președintele Joe Biden a calificat comentariile lui Trump drept „îngrozitoare și periculoase”, sugerând că predecesorul său a intenționat să-i dea președintelui rus Vladimir Putin „undă verde pentru mai mult război și violență”.

Fostul președinte a reamintit că liderul unei „țări mari” a prezentat o situație ipotetică în care nu-și îndeplinea obligațiile financiare în cadrul NATO și fusese atacat de Moscova.

El a spus că liderul a întrebat dacă SUA ar veni în ajutorul țării sale în acest scenariu, ceea ce l-a determinat să emită un reproș.

„Am întrebat: „Nu ați plătit? Sunteți delăsători?”… ‘Nu, nu v-aș proteja, de fapt, i-aș încuraja să facă ce vor. Trebuie să plătești'”.

Citește și