• Armata ucraineană „face progrese” în contraofensiva sa, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei întâlniri cu președintele american Joe Biden.
  • SUA au anunțat un ajutor militar suplimentar de 325 de milioane de dolari, destinat în special consolidării apărării antiaeriene a Ucrainei.
  • Șeful NATO speră că ofensiva din Ucraina va forța Rusia să negocieze.

Armata ucraineană „face progrese” în contraofensiva sa, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei întâlniri cu președintele american Joe Biden, scrie Reuters.

„Cu cât mai mult teritoriu pot elibera ucrainenii, cu atât mai bună va fi poziția lor la masa negocierilor” , a declarat șeful alianței de apărare, așezat în Biroul Oval alături de președintele american, principalul artizan al sprijinului occidental pentru Ucraina.

Marți, Statele Unite au anunțat un ajutor militar suplimentar de 325 de milioane de dolari, destinat în special consolidării apărării antiaeriene a Ucrainei.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Statele Unite sunt cea mai mare țară donatoare a Ucrainei, care a livrat sau a promis forțelor Kievului arme diverse în valoare de peste 39,7 miliarde de dolari de la invazia rusă din 24 februarie 2022.

Joe Biden s-a referit la viitorul summit anual al NATO de la Vilnius (Lituania), care va avea loc în luna iulie.

„Am consolidat flancul estic al NATO și am arătat clar că vom apăra fiecare centimetru de teritoriu” al țărilor membre ale alianței, a declarat președintele american, asigurând că la summit „vom continua pe această cale” .

Teoretic, această reuniune anuală va fi ultima pentru Jens Stoltenberg, al cărui mandat a fost prelungit de mai multe ori și se încheie în această toamnă.

Șeful NATO speră că ofensiva din Ucraina va forța Rusia să negocieze

„Sunt absolut convins că (cele 31 de țări membre) vor găsi un succesor excelent”, a declarat marți norvegianul la CNN, asigurând că „prioritatea sa pentru moment (este) de a conduce alianța până la finalul (mandatului său)” .

Există multe speculații cu privire la cine îi va succeda lui Jens Stoltenberg: dacă va fi prelungit mandatul lui Stoltenberg, dacă va fi numită prima femeie care va ocupa această funcție, cum ar fi premierul danez Mette Frederiksen, sau dacă ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, va fi o alegere complet diferită.

Joe Biden a declarat recent despre acesta din urmă că este „foarte calificat”, dar că va trebui găsit un „consens” în cadrul NATO, o organizație care este uneori plină de tensiuni, așa cum a ilustrat procedura complicată de aderare a Suediei.

Ankara blochează de treisprezece luni intrarea Suediei în Alianța Atlantică, reproșându-i indulgența față de militanții kurzi pe care îi găzduiește pe teritoriul său.

Jens Stoltenberg și-a asigurat auditoriul că este „foarte încrezător” în ciuda a tot ceea ce se întâmplă și a subliniat eforturile depuse de Suedia pentru a ajunge la un acord cu Turcia.

Luni, Stockholm a anunțat extrădarea în Turcia a unui susținător al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în țara sa pentru trafic de droguri, îndeplinind astfel o condiție de facto impusă de Ankara pentru intrarea în NATO.

Citește și

O femeie de 76 de ani, „moartă” în urma unui accident vascular, a fost găsită în viață la înmormântare

Analiză. Generalul Ben Hodges dezvăluie care va fi momentul culminant al contraofensivei Ucrainei împotriva Rusiei

FOTO|VIDEO. Kanye West a servit sushi de pe o femeie nud la aniversarea sa. „A trata o femeie ca pe o farfurie este misoginism”