- Ucraina nu a negat și nici nu a confirmat că se află în spatele atacului.
- Armata ucraineană a sugerat că rușii înșiși ar fi putut fi responsabili pentru explozii.
- Moscova și-a întrerupt sâmbătă rolul în acordul din Marea Neagră, reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.
Șeful Organizației Națiunilor Unite s-a declarat „profund îngrijorat” de decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la un acord privind cerealele negociat de ONU și a amânat o vizită în străinătate pentru a încerca să revigoreze acordul, care are ca scop atenuarea crizei alimentare mondiale.
Moscova și-a întrerupt sâmbătă rolul în acordul din Marea Neagră, reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Aceasta a declarat că a răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene, mai devreme în cursul zilei, asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol din Crimeea anexată de Rusia.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a angajat în „contacte intense care vizează sfârșitul suspendării participării Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric. Guterres și-a amânat cu o zi plecarea la summitul Ligii Arabe de la Alger pentru a se concentra pe această problemă, a precizat Dujarric.
NATO a declarat că exporturile de cereale ale Ucrainei au contribuit la reducerea prețurilor la alimente în întreaga lume. „Cerem Rusiei să își reconsidere decizia și să reînnoiască urgent acordul, permițând ca alimentele să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele”, a declarat purtătorul de cuvânt Oana Lungescu.
Uniunea Europeană a îndemnat, de asemenea, Moscova să revină asupra cursului. În timp ce rușii au ocupat școlile ucrainene, cea mai dură rezistență a venit din partea directorilor și profesorilor
„Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul de la Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor și îngrășămintelor atât de necesare pentru a face față crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei”, a declarat pe Twitter șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
Ministerul turc al Apărării a declarat că ministrul Hulusi Akar se află în discuții cu omologii ruși și ucraineni pentru a relua acordul privind cerealele și a cerut părților să evite orice „provocare”. Sâmbătă, președintele american Joe Biden a calificat mișcarea Rusiei drept „pur scandaloasă”, spunând că va crește foametea, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a acuzat Moscova că armează alimentele.
Duminică, ambasadorul Rusiei la Washington, a ripostat, spunând că răspunsul SUA a fost „scandalos” și că a făcut afirmații false despre mișcarea Moscovei. Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat Flota Mării Negre de lângă Sevastopol cu 16 drone la începutul zilei de sâmbătă și că „specialiști” din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist. Marea Britanie a negat afirmația.
Ucraina nu a negat și nici nu a confirmat că se află în spatele atacului, în timp ce armata ucraineană a sugerat că rușii înșiși ar fi putut fi responsabili pentru explozii.