- ONU rămâne locul de întâlnire cheie pentru președinți, prim-miniștri, monarhi și miniștri.
- Liderii din multe țări încearcă să prevină un război mai amplu și să restabilească pacea în Europa.
- Diplomații nu se așteaptă la niciun progres în această săptămână.
Avertizând că lumea se află într-un „mare pericol”, șeful ONU spune că liderii care se întâlnesc personal pentru prima dată în ultimii trei ani trebuie să abordeze conflictele și catastrofele climatice, creșterea sărăciei și a inegalității – și să se ocupe de diviziunile dintre marile puteri care s-au agravat de când Rusia a invadat Ucraina.
Advertisment
În discursurile și remarcile care au precedat începutul reuniunii liderilor de marți (ora locală), secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a menționat sarcina „imensă” nu doar de a salva planeta, „care este literalmente în flăcări”, ci și de a face față pandemiei persistente COVID-19. De asemenea, el a subliniat „lipsa accesului la finanțare pentru ca țările în curs de dezvoltare să se redreseze – o criză nemaiîntâlnită de o generație”, care a dus la pierderea de teren în ceea ce privește educația, sănătatea și drepturile femeilor.
Guterres își va rosti discursul privind „starea lumii” în deschiderea reuniunii anuale la nivel înalt la nivel mondial, care va avea loc marți. Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că acesta va fi „un bilanț sobru, substanțial și axat pe soluții” pentru o lume „în care diviziunile geopolitice ne pun pe toți în pericol”.
Recomandări
„Nu va exista niciun fel de îndulcire în remarcile sale, dar va sublinia motive de speranță”, a declarat Dujarric reporterilor luni. Cea de-a 77-a reuniune a Adunării Generale a liderilor mondiali se convoacă sub umbra primului război major din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial – conflictul dintre Rusia și Ucraina, care a declanșat o criză alimentară globală și a deschis fisuri între marile puteri într-un mod nemaiîntâlnit de la Războiul Rece.
Cu toate acestea, aproape 150 de șefi de stat și de guvern se află pe ultima listă de vorbitori. Acesta este un semn că, în ciuda stării fragmentate a planetei, ONU rămâne locul de întâlnire cheie pentru președinți, prim-miniștri, monarhi și miniștri, nu doar pentru a-și expune punctele de vedere, ci și pentru a se întâlni în privat pentru a discuta provocările de pe agenda globală – și, sperăm, pentru a face progrese.
În fruntea agendei pentru mulți dintre ei: invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, care nu numai că amenință suveranitatea vecinului său mai mic, dar a ridicat temeri privind o catastrofă nucleară la cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în sud-estul țării, ocupat acum de Rusia.
Liderii din multe țări încearcă să prevină un război mai amplu și să restabilească pacea în Europa. Totuși, diplomații nu se așteaptă la niciun progres în această săptămână.
Partenerii noștri