• Serbia folosește tacticile rusești pentru a intimida vecinul lor din Kosovo, a avertizat președintele țării, Vjosa Osmani.
  • Osmani a vorbit în exclusivitate pentru The Sun, în clădirea parlamentului națiunii europene din capitala Pristina.
  • Aceasta a făcut o evaluare a situației volatile dintre cele două state vecine, în contextul temerilor generale privind o situație periculoasă care se creează în Balcani.

Tensiunile legate de Rusia au izbucnit în mod repetat între Kosovo și Serbia, în timp ce umbra războiului din Ucraina se aruncă asupra Europei.

Președintele Kosovo, Vjosa Osmani, a declarat pentru The Sun că este îngrijorată de tacticile asemănătoare cu cele ale lui Putin folosite de Serbia și de președintele său, Aleksandr Vučić, care are legături cu Rusia. Ea a comparat situația cu cea din momentul în care Rusia a anexat pentru prima dată Crimeea de la Ucraina în 2014.

Președintele Osmani a declarat că Vučić are „legături profunde” cu Putin și a acuzat anterior Serbia că plănuiește o operațiune de cucerire a teritoriului kosovar, la fel cum a făcut Rusia în Crimeea. Osmani a avertizat : „Toate acestea arată că este exact același plan”, „Cred că arată care este intenția lui”, a mai declarat liderul de stat.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Granița dintre Serbia și Kosovo a fost, din punct de vedere istoric, una dintre cele mai controversate din Balcani. Grupuri paramilitare, de care se spune că sunt susținute de statul sârb și sprijinite de mercenarii criminali de război ai lui Putin, The Wagner Group, sunt active în nordul Kosovo. Osmani le-a comparat cu infamii „omuleți verzi” ai lui Putin desfășurați în Crimeea, soldați care nu purtau nicio insignă și care au fost vârful de lance al anexării lui Putin.

Citește și: