• Opt copii și un agent de securitate au fost uciși într-un schimb de focuri de armă într-o școală din capitala sârbă Belgrad, potrivit autorităților.
  • Alți șase elevi și un profesor au fost răniți în atac și au fost transportați la spital, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat.
  • Tatăl suspectului de 14 ani de la școala din Belgrad a fost arestat.

UPDATE. Serbia declară 3 zile de doliu în urma împușcăturilor de la o școală din Belgrad

Guvernul sârb a decretat o perioadă de doliu de trei zile, începând de vineri.

Serbia – o țară cu rare incidente cu împușcături în masă – deplânge pierderea a nouă vieți într-un schimb de focuri de armă într-o școală din capitala Serbiei, Belgrad. Opt fete, un băiat și un agent de securitate au fost uciși. Alți șase copii și un profesor au fost răniți în atac.

UPDATE. Tatăl suspectului a fost arestat

Tatăl suspectului de 14 ani din împușcăturile de la școala din Belgrad a fost arestat, a declarat ministrul sârb de interne Bratislav Gasic. Gasic a mai spus că tatăl fusese anterior la un poligon de tragere cu fiul său.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

UPDATE. Suspectul care a împușcat o școală a ucis un agent de securitate înainte de colegii de școală, spune șeful poliției

Suspectul în vârstă de 14 ani care a deschis focul la o școală din Belgrad a ucis mai întâi un agent de securitate, apoi a mers într-o sală de clasă unde a împușcat câțiva dintre colegii săi, a declarat miercuri șeful poliției din Belgrad, Veselin Milić, într-o conferință de presă.

„La sosirea la școală, a scos imediat pistolul din geantă și l-a împușcat (…) pe agentul de pază. Apoi s-a dus la membrul personalului de serviciu și s-a așezat la biroul său ca și cum nu ar fi făcut nimic greșit. Era o fată la birou, o alta la pian. Le-a luat viața”, a declarat Milić.

UPDATE. Adolescentul suspect avea două arme, spune ministrul de interne

Suspectul în vârstă de 14 ani în cazul împușcăturilor mortale de la o școală prestigioasă din capitala sârbă Belgrad avea două arme în posesie, a declarat ministrul sârb de interne într-o conferință de presă.

Bratislav Gasic a declarat: „Părintele avea mai mult arme și le ținea încuiate. Seiful avea un cod. Evident, puștiul avea codul imediat ce a reușit să pună mâna pe cele două arme. Și trei rame pline cu câte 15 gloanțe fiecare”.

UPDATE. Președintele Ungariei transmite condoleanțe familiilor victimelor împușcăturilor de la școala din Belgrad

Președintele Ungariei, Katalin Novak, a transmis pe Twitter condoleanțe victimelor împușcăturilor mortale de la o școală din Belgrad, miercuri.

S-a confirmat moartea a opt elevi și a unui agent de securitate.

„În numele #Ungariei, doresc să îmi exprim cele mai profunde condoleanțe [lui Aleksandar Vučić, președintele Serbiei] și, prin intermediul acestuia, națiunii #Serbiei, precum și familiilor celor care și-au pierdut viața în tragicul schimb de focuri de armă de la școala din Belgrad. Ne rugăm pentru victime și familiile lor”, a declarat ea pe Twitter.

UPDATE. Suspectul a sunat el însuși autoritățile, spune șeful poliției

Suspectul în vârstă de 14 ani care a deschis focul la o școală din Belgrad, ucigând opt elevi și un agent de securitate, a sunat el însuși la poliție, a declarat miercuri șeful poliției din Belgrad, Veselin Milić, într-o conferință de presă.

Când a sunat la poliție, suspectul le-a spus ce a făcut și a așteptat în curtea școlii pentru a fi arestat, a spus Milić.

UPDATE. Împușcăturile de la o școală din Serbia au provocat moartea a 7 fete, un băiat și un agent de securitate, spune șeful poliției

Șapte fete, un băiat și un agent de securitate au fost uciși miercuri într-un schimb de focuri de armă într-o școală din capitala Serbiei, a declarat șeful poliției din Belgrad, Veselin Milić, într-o conferință de presă.

Milić a declarat că suspectul a deschis focul în sala de clasă de istorie. „El a ales clasa de istorie pentru că era aproape de intrarea în școală”, a spus Milić.

UPDATE. „A început să tragă la întâmplare”: Un părinte descrie împușcăturile mortale de la școala din Belgrad

Tatăl unuia dintre elevii unei școli din Serbia unde un student a deschis focul miercuri dimineață a declarat că suspectul „a început să tragă la întâmplare”.

Milan Milosevic a declarat că fiica sa se afla în clasa în care s-a tras cu arma, potrivit Reuters. „Ea a reușit să scape. (Băiatul) … a împușcat mai întâi profesorul și apoi a început să tragă la întâmplare”, a declarat el pentru postul de televiziune N1, potrivit Reuters.

„L-am văzut pe agentul de securitate întins sub masă. Am văzut două fete cu sânge pe cămăși. Ei spun că el (cel care a tras) era liniștit și un elev bun. S-a alăturat recent clasei lor”, a adăugat Milosevic, care s-a grăbit să ajungă la școală după împușcături.

UPDATE. Profesorul din Belgrad rănit în schimbul de focuri de armă are 53 de ani

Profesorul care a fost rănit în schimbul de focuri de armă de la școala din Belgrad, alături de alți șase elevi, are 53 de ani.

Profesoara și elevii răniți au fost internați în centrul de urgență de la Centrul Clinic Universitar din Serbia, potrivit N1. Toți pacienții sunt în operație în acest moment, potrivit site-ului N1.

Una dintre elevele rănite – o școlăriță – este supusă unei intervenții chirurgicale după ce a suferit răni care i-au pus viața în pericol în timpul atacului, potrivit oficialilor.

UPDATE. Tatăl unei eleve sârbe împărtășește o poveste cutremurătoare despre încercarea de a ajunge la fiica sa

Tatăl uneia dintre elevele de la școala din Belgrad, unde a avut loc un schimb de focuri mortal miercuri dimineață, a declarat că a alergat să-și caute fiica după ce a văzut poliția la fața locului.

„Mă îndreptam spre bancă și am văzut o grămadă de polițiști. Asta se întâmpla în jurul orei 8:50. Am venit în fugă. Am văzut psihologul școlii, am văzut personalul școlii, profesorii care erau în stare de șoc”, a declarat tatăl pentru N1.

Un elev ar fi deschis focul la școala primară Vladislav Ribnikar din centrul Belgradului, unde nouă persoane au fost ucise și alte câteva rănite.

„Poliția a venit repede, din câte am văzut. Am întrebat: Unde este copilul meu?. Și se presupune că un bărbat a spus că profesorul de istorie a fost împușcat. M-am întors în apartamentul meu pentru a mă uita la programul copilului meu, iar ea era de fapt la ora de istorie. Mi-am luat soția cu mine și ne-am întors în stradă”, a spus el.

„Am văzut că agentul de pază era întins sub o masă, într-un cerc [de sânge?] Am intrat pe ușă căutând un însoțitor. Nu știam ce să fac. Am întrebat „Unde este copilul meu?” și nimeni nu spunea nimic”, a adăugat el. Tatăl a spus că a aflat că fiica sa a mers la Tsvetni Trg, o localitate din Belgrad, nu departe de cartierul Vracar, unde se află școala.

UPDATE. Opt copii au fost uciși în urma atacului

Opt copii și un agent de securitate au fost uciși într-un schimb de focuri de armă într-o școală din capitala sârbă Belgrad, potrivit autorităților., a anunțat miercuri agenția de presă deținută de guvernul țării. Cel puțin șase copii au fost, de asemenea, răniți în schimbul de focuri de armă.

Alți șase elevi și un profesor au fost răniți în atac și au fost transportați la spital, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat. Poliția a arestat un elev de 14 ani de la școala Vladislav Ribnikar din centrul Belgradului în legătură cu atacul de miercuri dimineață. Se presupune că suspectul ar fi folosit arma tatălui său, au declarat oficialii, scrie BBC.

O anchetă privind motivele care au stat la baza incidentului este în curs de desfășurare. Ofițeri cu căști și veste antiglonț au izolat zona din jurul școlii, situată în cartierul central Vracar, puțin după ora locală 08:40.

UPDATE. Ce a transmis poliția

„Poliția a trimis imediat la fața locului toate patrulele disponibile și a arestat un suspect minor – un elev de clasa a șaptea, suspectat că a tras mai multe focuri de armă din pistolul tatălui său în direcția elevilor și a unui gardian al școlii”, a precizat Ministerul de Interne din Serbia într-un comunicat.

Presa locală a difuzat imagini cu ceea ce au spus că este suspectul care este condus de poliție de la locul faptei. „Am văzut copii fugind din școală, țipând. Părinții au venit, erau în panică. Mai târziu am auzit trei focuri de armă”, a declarat un elev pentru postul de televiziune de stat sârb RTS.

Milan Milosevic, tatăl unuia dintre elevii școlii, a declarat că fiica sa se afla în clasa în care s-a tras cu arma și a reușit să scape. „[Băiatul] l-a împușcat mai întâi pe profesor și apoi a început să tragă la întâmplare”, a declarat Milosevic pentru postul de televiziune N1. „L-am văzut pe agentul de securitate întins sub masă. Am văzut două fete cu sânge pe cămăși. Ei spun că el [cel care a tras] era un băiat liniștit și un elev bun. S-a alăturat recent clasei lor”.

Milan Nedeljkovic, primarul districtului central Vracar din Belgrad, unde se află școala, a declarat că medicii se luptă pentru a salva viața profesorului. Împușcăturile în masă sunt relativ rare în Serbia, care are legi foarte stricte privind armele de foc, dar numărul de posesie de arme de foc în această țară este unul dintre cele mai ridicate din Europa. Balcanii de Vest sunt inundate de sute de mii de arme ilegale în urma războaielor și tulburărilor din anii 1990. În 2019, s-a estimat că în Serbia există 39,1 arme de foc la 100 de persoane.

Citește și