• Franța se va confrunta cu o altă zi de greve care afectează transportul, școlile și rafinăriile.
  • Liderii sindicali s-au întâlnit miercuri cu premierul, Élisabeth Borne.
  • Întâlnirea a durat o oră, dar sindicatele au apărut nervoase și au cerut mai multe proteste.

Sute de mii de persoane din Franța sunt așteptate să protesteze joi împotriva creșterii vârstei minime de pensionare a lui Emmanuel Macron de la 62 la 64 de ani, după ce discuțiile dintre sindicate și premier nu au reușit să atenueze tensiunile, scrie The Guardian.

Franța se va confrunta cu o altă zi de greve care afectează transportul, școlile și rafinăriile, pe fondul furiei față de utilizarea de către guvern a unui ordin executiv pentru a promova modificările pensiilor fără un vot parlamentar luna trecută. Liderii sindicali din Franța s-au întâlnit miercuri cu premierul, Élisabeth Borne, avertizându-le că vor renunța la discuții dacă aceasta ar refuza să discute despre ridicarea vârstei minime eligibile pentru pensionare la 64 de ani.

A fost prima întâlnire între ambele părți de când guvernul francez a prezentat în ianuarie controversatele modificări ale pensiilor. Întâlnirea a durat o oră, dar sindicatele au apărut nervoase și au cerut mai multe proteste.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
CUM ARATĂ SECURITATEA JO?

Cyril Chabanier, vorbind în numele celor opt sindicate principale din Franța, a declarat: „I-am spus din nou premierului că singurul rezultat democratic va fi retragerea textului. Premierul a răspuns că dorește să mențină textul, o decizie serioasă.”

Sophie Binet, noul lider al sindicatului de stânga CGT din Franța, a cerut mai multe proteste și greve. „Trebuie să continuăm să ne mobilizăm până la final, până când guvernul va înțelege că nu există altă cale de ieșire decât retragerea acestei reforme”, a spus ea. „Nu putem trece la altceva până când această reformă nu este abrogată”.

Borne a spus că modificările la pensie sunt necesare și vor continua. „Le-am spus din nou că sunt convinsă de necesitatea unei reforme”, a spus ea. Un banner uriaș cu cuvintele: „64, nu este” a fost afișat de manifestanții sindicaliști în vârful Arcului de Triumf din Franța, la scurt timp după întâlnire. L-au scos după ce a sosit poliția.

Citește și: