• Întrebați dacă femeile ar trebui să aibă funcții de conducere, 77.9% dintre participanţi au răspuns afirmativ.
  • Restul de 19.6%, spune că femeile nu ar trebui să aibă putere decizională în politica românească 
  • În 2018, Viorica Dăncilă a fost numită prima femeie premier din istoria României. În 2019 a fost primul candidat de sex feminin care a ajuns în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. 

Consideraţi că este necesară creşterea numărului de femei în Parlament, în Consiile judeţene, locale sau care ocupă poziţii de conducere în administraţia publică centrală şi locală?” ,  este întrebarea pusă într-un sondaj efectuat de INSCOP, o companie privată de cercetări sociale şi marketing. 

Rezultatul sondajului a arătat că:

  • 77.9% dintre participanţi au răspuns afirmativ
  • 19.6% nu susţin că femeile ar trebui să aibă putere decizională în politica românească 
  • 2.5% nu au răspuns/nu au ştiut să răspundă 

Deşi nu este o ţară preponderent feministă ca Franţa, Spania sau Germania, România a avut mai multe femei în politică în ultimii ani.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Politiciene ca Ana Pauker şi Elena Ceauşescu au ocupat funcţii de conducere, prima fiind ministrul de Externe, iar soţia dictatorului Nicolae Ceauşescu a fost Vice prim ministru Guvernului României şi Preşedinte al Consiliului Naţional al Ştiinţei şi Tehnologiei.

Gabriela Firea a devenit primul primar al Municipiului Bucureşti în 2016 (în prezent ministrul Familiei), iar în 2018, Viorica Dăncilă a fost numită prima femeie premier din istoria României. În 2019 a fost primul candidat de sex feminin care a ajuns în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. 

Alte personalităţi feminine care s-au afirmat în politica românească au fost Alina Gorghiu ca preşedinte al Senatului; Clotilde Armand, primar al Sectorului 1 din Bucureşti; Elena Udrea, ministrul Turismului; Elena Băsescu, europarlamentar;  Monica Macovei, ministrul justiţiei; Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei; Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene;  Mona Muscă, ministrul Culturii; Sulfina Barbu, ministrul Mediului; Ana Birchall, ministrul Justiţiei; Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne; Raluca Turcan, ministrul Muncii; Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.            

O altă personalitate feminină remarcabilă a României de la începutul secolului 21 a fost Laura Codruţa Kövesi, fost procuror general şi procuror-şef al DNA, acum Primul procuror general al Uniunii Europene.