• Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, în statele membre UE care nu au introdus încă euro, majoritatea populației consideră că moneda comună a UE are un efect pozitiv.
  • Sprijinul pentru introducerea euro este cel mai mare în Ungaria (72%) și România (71%), urmate de Polonia (55%), Suedia (54%), Bulgaria (49%) și Cehia (44%).
  • Sondajul a fost realizat în aprilie 2023 în cele șase state membre din afara zonei euro, și anume Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Suedia, care s-au angajat legal la introducerea monedei euro.

Conform ultimului sondaj efectuat de Eurobarometru, în statele membre ale UE care nu au adoptat încă moneda euro, majoritatea populației (60%) consideră că moneda unică are un efect pozitiv asupra ţărilor membre care o folosesc deja – a precizat Comisia Europeană într-un studiu publicat luni, scrie presa maghiară.

Sondajul a fost realizat în aprilie 2023 în cele șase state membre din afara Zonei Euro care s-au angajat legal să adopte moneda euro, și anume: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia.
Conform sondajului, majoritatea respondenților consideră că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (53%) și pentru ei personal (56%).

58% dintre respondenți susțin introducerea monedei euro în țara lor. Sprijinul pentru introducerea euro este cel mai mare în Ungaria (72%) și România (71%), urmate de Polonia (55%), Suedia (54%), Bulgaria (49%) și Cehia (44%). Cu excepția României, se poate spune despre toate țările enumerate că cel puțin jumătate dintre respondenți se simt bine informați cu privire la euro, iar 83% au declarat că au utilizat bancnote sau monede euro.

Recomandări

CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
1.700 DE UCRAINENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
PREVIZIUNILE LUI MUSK
ALTMAN ARUNCĂ MĂNUȘA CĂTRE GOOGLE
ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE

Eurobarometru, despre adoptarea monedei euro

În cazul Ungariei, sondajul a arătat că în decurs de zece ani sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul ungurilor a crescut cu trei procente, ajungând la 72%, în timp ce respingerea acestei monede a scăzut cu trei procente, ajungând la 25%.

De asemenea, 62% dintre respondenții ungari consideră că introducerea unei monede unice a UE ar avea un impact pozitiv asupra finanțelor țării, în timp ce 31% nu sunt de acord cu aceasta. 65% dintre unguri se tem că trecerea la moneda euro va duce la creșterea prețurilor, media comună în acest sens cu celelalte state membre examinate fiind de 68%.

26% dintre respondenții ungari sunt de părere că adoptarea monedei euro va face ca țara să piardă o parte din identitatea sa, în timp ce 72% nu sunt de acord cu această afirmație. 27% dintre unguri au fost de părere că Ungaria va pierde controlul asupra politicii sale economice odată cu introducerea monedei euro, în timp ce 70% au respins această idee.

24% dintre respondenți au susţinut că Ungaria este pregătită să adopte moneda euro, în timp ce 69% au spus că nu a sosit încă momentul. În cele din urmă, 41% dintre unguri ar introduce imediat euro în Ungaria, 35% ar aștepta, 13% ar aștepta cât mai mult timp posibil pentru introducerea monedei UE în Ungaria, iar 9% nu ar înlocui niciodată forintul cu euro.

Citește și

Spania pune capăt crizei sanitare și elimină măștile de față obligatorii

Avertisment de caniculă în România. Recomandări pentru șoferi

La ce joburi visează românii? Acestea au fost cele mai căutate locuri de muncă în prima jumătate a anului