• Urgenţa sanitară Covid-19 din Spania s-a încheiat, a anunţat José Manuel Miñones, ministrul sănătăţii.
  • Măştile nu vor mai fi obligatorii în centrele de sănătate, în centrele de sănătate socială şi în farmacii.
  • În cazul căminelor de bătrâni şi de persoane cu dizabilităţi, Miñones a îndemnat la menţinerea precauţiilor „suplimentare” în cazul apariţiei simptomelor.

După 1207 zile, urgenţa sanitară Covid-19 din Spania s-a încheiat, a anunţat José Manuel Miñones, ministrul sănătăţii, în cadrul Consiliului de Miniştri. „După trei ani, punem capăt crizei sanitare şi toate măsurile sanitare extraordinare puse în aplicare vor înceta să se mai aplice”, a spus acesta, relatează El Mundo.

Dintre măsuri, se remarcă cea mai aşteptată: Măştile nu vor mai fi obligatorii în centrele de sănătate, în centrele de sănătate socială şi în farmacii.

Miñones a analizat situaţia epidemiologică şi a precizat că din noiembrie 2022 aceasta a înregistrat „o tendinţă de scădere” în ceea ce priveşte decesele şi spitalizările, care sunt mai mici de 1%. El a subliniat că acest lucru, adăugat la faptul că varianta omicron are o virulenţă mai mică, la rata mare de vaccinare şi la infectarea naturală a populaţiei spaniole, „această boală nu mai constituie o situaţie de criză sanitară în Spania”, a insistat el.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

Acordul, care va intra în vigoare după ce va fi publicat oficial, subliniază „vulnerabilitatea specială a centrelor de sănătate” şi „necesitatea de a consolida utilizarea măştii în anumite contexte”: persoanele care lucrează în secţiile de terapie intensivă şi în unităţile cu pacienţi vulnerabili; urgenţele din spitale sau din asistenţa medicală primară, inclusiv în sala de aşteptare; centrele rezidenţiale pentru persoanele în vârstă şi persoanele cu dizabilităţi şi persoanele simptomatice atunci când se află în spaţii comune şi profesioniştii care le asistă.

În cazul căminelor de bătrâni şi de persoane cu dizabilităţi, Miñones a îndemnat la menţinerea precauţiilor „suplimentare” în cazul apariţiei simptomelor, pentru a evita apariţia unor focare.

Citește și