• Spania suplimentează prezenţa militară în România şi Slovacia.
  • Decizia face parte din strategia de apărare și descurajare a Rusiei, susținută de NATO cu 300 de mii de efective capabile de reacție rapidă.
  • Alianţa Nord-Atlantică va intensifica măsurile de apărare şi descurajare militară, în contextul riscurilor generate de Rusia.

Spania suplimentează prezenţa militară în România şi Slovacia. Decizia face parte din strategia de apărare și descurajare a Rusiei, susținută de NATO cu 300 de mii de efective capabile de reacție rapidă.

Spania va suplimenta prezenţa militară în România şi în Slovacia, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO, a declarat marţi, la summitul Alianţei Nord-Atlantice, premierul spaniol, Pedro Sanchez. Spania va participa la noul batalion internaţional din Slovacia, la care contribuie şi Statele Unite, Germania şi Slovenia. În 2021, Spania a detaşat în România avioane de vânătoare şi 130 de militari.

„Noile planuri de apărare la nivel regional vor avea o strategie orientată la 360 de grade”, în conformitate cu noul Concept Strategic al NATO, a subliniat Pedro Sanchez, explicând că vor fi adoptate măsuri de contracarare a ameninţărilor pe flancurile nordic, central şi sud-estic.

Recomandări

FOȘTII ȘEFI SRI AJUNG SUB CONTROL JUDICIAR
SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI
THE ECONOMIST ÎI IA INTERVIU LUI SCHOLZ
CHINA ORGANIZEAZĂ EXERCIȚII MILITARE
FERRARI PREGĂTEȘTE UN MODEL UNIC
SFÂNTUL MILENIAL

Alianța Nord-Atlantică va intensifica măsurile de apărare şi descurajare militară, în contextul riscurilor generate de Rusia. Luni, reprezentanții statelor membre NATO au ajuns la un acord de principiu privind implementarea unor planuri regionale de apărare şi ripostă în cazul unui atac al Rusiei. Decizia urmează să fie aprobată definitiv de către liderii statelor NATO în cursul summit-ului de la Vilnius.

Planurile regionale prevăd măsuri de apărare şi descurajare militară, având componente terestre, aeriene, maritime, cibernetice şi spaţiale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că planurile de apărare la nivel regional vor fi susţinute cu 300.000 de militari aflaţi în stare de disponibilitate ridicată şi prin capabilități majore în toate domeniile.

Citește și