• Secretarul General al NATO: Ucraina va deveni membră a NATO în viitor.
  • Aliații au anunțat în ultimele zile noi ajutoare militare: Germania, Franța și SUA.
  • Summitul NATO a aprobat, de asemenea, un program multianual de asistență militară pentru Ucraina și crearea unui consiliu Ucraina-NATO.

„Ucraina va deveni membră a NATO în viitor, procesul de intrare a țării în alianță se va trece de la două etape la o singură etapă”, a spus Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă de la summit-ul de la Vilnius.

Summitul NATO a aprobat, de asemenea, un program multianual de asistență militară pentru Ucraina și crearea unui consiliu Ucraina-NATO, a spus Stoltenberg. Secretarul general al alianței a adăugat că la summit au desființat planul de acțiune pentru aderarea Ucrainei și a promis că vor invita Kievul la alianță „când vor fi îndeplinite toate condițiile”.

Stoltenberg spune că nu există o decizie definitivă în acest sens. „Se desfăşoară consultări şi astăzi vor fi alte reuniuni. Dar sunt sigur că toţi aliaţii vor fi de acord asupra unui mesaj foarte clar de asemenea în ce priveşte Ucraina”, a precizat secretarul General al NATO.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Aliații au anunțat în ultimele zile noi ajutoare militare: Germania, Franța și SUA.

NATO: Viitorul Ucrainei este în NATO

NATO a publicat un comunicat în în care se prezintă modul în care Ucraina ar putea adera la alianță.

„Susținem pe deplin dreptul Ucrainei de a-și alege propriile acorduri de securitate. Viitorul Ucrainei este în NATO. Reafirmăm angajamentul pe care l-am luat la summitul din 2008 de la București, conform căruia Ucraina va deveni membră a NATO, iar astăzi recunoaștem că drumul Ucrainei către o integrare euro-atlantică deplină a depășit necesitatea Planului de acțiune pentru aderare.

Ucraina a devenit din ce în ce mai interoperabilă și mai integrată politic cu Alianța și a înregistrat progrese substanțiale pe calea reformelor. În conformitate cu Carta din 1997 privind un parteneriat distinct între NATO și Ucraina și cu completarea din 2009, aliații vor continua să sprijine și să analizeze progresele înregistrate de Ucraina în ceea ce privește interoperabilitatea, precum și reformele democratice și ale sectorului de securitate suplimentare care sunt necesare.

Miniștrii de externe ai NATO vor evalua periodic progresele înregistrate prin intermediul programului național anual. Alianța va sprijini Ucraina în realizarea acestor reforme pe calea sa către viitoarea aderare. Vom fi în măsură să adresăm o invitație Ucrainei de a adera la Alianță atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”, a transmis NATO, în comunicat.

Citește și