• Alegătorii din Spania vor merge duminică la vot în cadrul unor alegeri care ar putea repune extrema-dreapta din nou în funcție.
  • Partidul Popular a ieșit de la alegerile locale și regionale drept cel mai votat partid.
  • Schimbarea ar fi majoră după cinci ani sub un guvern de stânga.

Alegătorii din Spania vor merge duminică la vot în cadrul unor alegeri care ar putea repune extrema-dreapta din nou în funcție pentru prima dată de la dictatorul Francisco Franco în anii ’70, scrie The National News.

Sondajele de opinie arată că dreapta are avantaj în alegeri, ridicând posibilitatea ca un partid neofascist să facă parte din următorul guvern al Spaniei.

Sondajele sugerează că Alberto Nunez Feijoo și Partidul său de opoziție de dreapta vor câștiga, dar fără o majoritate absolută, ceea ce probabil îl va forța să caute sprijinul de la extrema dreaptă Vox pentru a guverna.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Cinci ani, guvernul spaniol a fost de stânga

Schimbarea ar fi majoră după cinci ani sub un guvern de stânga. Prim-ministrul socialist Pedro Sánchez a convocat alegerile anticipate la o zi după ce Partidul Muncitoresc Socialist din Spania și micul său partener de coaliție de extremă stânga, Unidas Podemos (United We Can), s-au lovit la alegerile locale și regionale din 28 mai.

Înainte de aceasta, Sánchez a insistat că va renunța la mandatul de patru ani, indicând că vor avea loc alegeri în decembrie. După înfrângerea din mai, el a spus că este corect ca spaniolii să decidă fără întârziere viitorul politic al țării.

Partidul Popular, cel mai votat la alegerile locale și regionale

Partidul Popular a ieșit de la alegerile locale și regionale drept cel mai votat partid, de departe, dându-i dreptul de a prelua mandatul în toate orașele, cu excepția unui număr mic de orașe și în una sau două regiuni.

De atunci, Partidul Popular și Vox au convenit să guverneze împreună în aproximativ 140 de orașe și orașe precum și să adauge încă două regiuni la cea în care au co-guvernat. Socialiștii și alte partide de stânga și-au pierdut influența politică Spania, dar după ce au rezistat șocului inițial, s-au regrupat și au recuperat un teren, lăsând necunoscut rezultatul votului de duminică.

Un guvern Partidul Popular-Vox ar însemna că un alt membru al UE s-a deplasat ferm spre dreapta, tendință observată recent în Suedia, Finlanda și Italia. Țări precum Germania și Franța sunt îngrijorate de ceea ce ar aduce o astfel de schimbare pentru politicile UE în materie de imigrație și climat.
Principalele două partide de stânga din Spania sunt participarea pro-UE. În dreapta, PP este și el în favoarea UE, dar Vox nu.

Alegerile au loc în vreme ce Spania deține președinția rotativă a UE. Sánchez a sperat să folosească termenul de șase luni pentru a prezenta progresele pe care le-a făcut guvernul său. O înfrângere electorală a lui Sánchez ar putea permite Partidului Popular să preia frâiele președinției UE.

Citește și: