• Dezvoltarea vaccinului împotriva Covid-19 a mobilizat agențiile de spionaj din întreaga lume.
  • China, Rusia și Iranul încearcă să fure date de la institutele de cercetare și de la companii farmaceutice din Statele Unite, Canada și Marea Britanie, potrivit The New York Times.
  • Hacking-ul ar putea nu doar să semene neîncredere într-un eventual vaccin dezvoltat de  țările occidentale, dar ar putea afecta eforturile de dezvoltare a vaccinului

Războaiele de informații legate de dezvoltarea vaccinului s-au intensificat pe măsură ce China și Rusia își extind eforturile de a fura date ale americanilor, atât de la institutele de cercetare, cât și de la companii. Hackerii chinezi au intenționat să fure date despre vaccinul împotriva coronavirusului de la Universitatea din Carolina de Nord și de la alte instituții care fac cercetări de ultimă oră.

Dar chinezii nu au fost singurii spioni. Serviciul de Informații Externe din Rusia (S.V.R.) a vizat rețelele de cercetare a vaccinurilor din Statele Unite, Canada și Marea Britanie, încercările de spionaj ale acestora fiind detectate prima dată de o agenție britanică de spionaj care monitorizează cablurile internaționale de fibră optică. Și Iranul și-a intensificat drastic încercările de a fura informații despre cercetarea asupra vaccinului.

De asemenea, China și-a folosit influența și în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății pentru a aduna informații despre cercetările despre vaccin din întreaga lume, potrivit unui fost funcționar din sfera serviciilor de informații.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Serviciile de informații americane au aflat despre aceste acțiuni ale Chinei la începutul lunii februarie, potrivit unor înalți funcționari americani. C.I.A. și alte agenții urmăresc îndeaproape mișcările Chinei în cadrul agențiilor internaționale, inclusiv OMS. Concluzia la care au ajuns în acest sens serviciile secrete a contribuit și la decizia dură adoptată de Casa Albă în luna mai, în legătură cu finanțarea OMS, potrivit unui fost funcționar din serviciile de informații.

În afară de hacking, China a încercat să obțină date despre virus de la universități și în alte moduri. Unii oficiali guvernamentali cred că încearcă să profite de parteneriate de cercetare pe care universitățile americane le-au creat cu instituțiile chineze.

Alții au avertizat că agenții de informații chinezi din Statele Unite și din alte părți au încercat să colecteze informații despre cercetătorii înșiși. Administrația Trump a ordonat Chinei, pe 22 iulie, să-și închidă consulatul din Houston în parte și pentru că agenții chinezi l-au folosit ca avanpost pentru astfel de acțiuni legate de experții medicali din oraș, potrivit FBI.

Chinezii se concentrează în parte asupra universităților deoarece consideră că protecția datelor instituțiilor educaționale este mai puțin robustă decât cea a companiilor farmaceutice.

Spionii au obținut puține informații de la companiile americane de biotehnologie

Până acum, nicio corporație sau universitate nu a anunțat furturi de date rezultate din eforturile de hacking identificate public și se crede că spionii străini au obținut puține informații de la companiile americane de biotehnologie pe care le-au vizat: Gilead Sciences, Novavax și Moderna.

Acțiunile Rusiei, anunțate în iulie de agențiile de informații britanice, americane și canadiene, s-au concentrat în primul rând pe colectarea de informații despre cercetările făcute de Universitatea Oxford și partenerul acesteia, compania farmaceutică AstraZeneca. Rușii prinși încercând să obțină informații despre vaccin făceau parte din grupul cunoscut sub numele de Cozy Bear, unul dintre grupurile de hackeri care în 2016 au pătruns în serverele Partidului Democrat, înainte de alegerile prezidențiale din 2016.

Oficialii de la Securitatea Națională au avertizat companiile farmaceutice și universitățile cu privire la atacuri și au ajutat instituțiile să-și consolideze securitatea. În cea mai mare parte, s-a observat că hackerii s-au folosit de vulnerabilități cunoscute din securitatea calculatoarelor, nefăcând apel la arme cibernetice mai rafinate, iar hackerii din China și Rusia testează acest tip de slăbiciuni în fiecare zi, potrivit oficialilor serviciilor de informații.

În timp ce doar două echipe de hackeri, câte una din Rusia și China, au fost identificate public, mai multe echipe de hacking din aproape toate serviciile de informații din cele două țări au încercat să fure informații despre vaccin, potrivit unor surse din sfera legislativă și a serviciilor de informații.

Oficialii americani insistă că eforturile serviciilor lor de spionaj sunt defensive și că agențiilor de informații nu li s-a ordonat să fure date legate de cercetarea despre coronavirus. Dar alți actuali și foști angajați ai serviciilor de informații au declarat că realitatea nu este deloc una alb-negru. În timp ce agențiile americane de informații încearcă să afle ce ar fi putut fura Rusia, China și Iranul, ar putea da de informații legate de cercetările din aceste țări și să le colecteze.

Autoritățile și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că noi încercări de hacking ar putea afecta eforturile de dezvoltare a vaccinului. Hackerii care extrag date ar putea deteriora din greșeală – sau intenționat – sistemele de cercetare, după cum explică Bryan S. Ware, directorul adjunct al secției de securitate cibernetică de la Agenția de Securitate Cibernetică și Infrastructură a Departamentului de Securitate Internă.

Unele voci susțin că prin aceste încercări de spionaj, Rusia și China au căutat să semene și neîncredere într-un eventual vaccin dezvoltat de  țările occidentale.