• Jurnalista Laure Van Ruymbeke a realizat un reportaj privind situația critică din spitalele din Londra
  • Mai mulți dintre cei intervievați vorbesc despre experiența lor și a familiei
  • Sadiq Khan, primarul Londrei, a declarat „o stare de incident major” în spitalele din capitală

În reportajul realizat de Laure Van Ruymbeke pentru publicația Le Point International, este prezentată situația dramatică din spitalele supraîncărcate din Londra, precum și imposibilitatea de a opri răspândirea virusului. Mai mulți oameni au fost intervievați.

„Mama este internată de miercuri, vin să îi aduc câteva lucruri. Deoarece mi se interzice să o văd personal, asistentele medicale vor avea grijă să i le dea ei. Slavă Domnului că nu este în terapie intensivă. Dar poate rămâne internată timp de paisprezece zile.”

Abia după patru zile de tuse intensă, mama lui Jamie s-a resemnat să cheme o ambulanță, „pentru că nu voia să suprasolicite spitalele”, spune un bărbat în fața Spitalului Royal London, unul dintre cele mai mari din capitală, în cartierul Whitechapel, din estul Londrei.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

El descrie situația din interior: „Este incredibil de ocupat, pacienții așteaptă lucruri simple, cum ar fi pături, sa meargă la baie, nu există mult personal. La intrarea în spital, o recepționeră ia temperatura fiecărui vizitator, le cere să-și dezinfecteze mâinile și să îmbrace o nouă mască oferită de spital. Nu se poate intra în secția de urgență”.

Un angajat explică: „Acest spital a fost unul dintre cele mai aglomerate de Crăciun. Personalul de asistență medicală este copleșit.”

„Stare de incident major”

Cu câteva ore mai devreme, primarul Londrei, Sadiq Khan, tocmai declarase „o stare de incident major” în spitalele din capitală. Măsura permite serviciilor de urgență să ia măsuri specifice pentru a aborda criza – a fost deja pusă în aplicare în timpul atacurilor teroriste și a incendiului din Turnul Grenfell în 2017.

Cifrele sunt îngrijorătoare. Conform Evening Standard, din cele 150 de locuri de terapie intensivă de la Royal London Hospital, 120 sunt deja ocupate de pacienți cu coronavirus.

Situația din Londra este critică odată cu răspândirea unui virus scăpat de sub control. Unul din 30 de londonezi ar fi infectat. 800 de pacienți noi sunt internați în fiecare zi în spitale din capitală.

Și, de la începutul anului, peste 50.000 de oameni au dat rezultate pozitive în fiecare zi în Marea Britanie, din cauza variantei care a început să circule în Kent și apoi s-a răspândit foarte repede la Londra.

Spitalul de campanie Nightingale, înființat în primăvara anului trecut, se așteaptă să se redeschidă săptămâna viitoare pentru a ușura spitalele și pentru a deveni un centru de vaccinare.” spune primarul Sadiq Khan.

Sadiq Khan, criticat

Sâmbătă dimineață, atmosfera este încă mohorâtă. În spatele aceluiași spital, ambulanțele vin și pleacă.

Paramedicilor, precum și medicilor și asistenților medicali, li se interzice comunicarea. Spun doar că primesc din ce în ce mai multe apeluri de la Crăciun.

Discret, transportă pacienții în interiorul clădirii, se întorc cu paturile goale, apoi pleacă. Pe jos este scris „mulțumesc NHS”, cu un curcubeu.

Un grup coboară dintr-o mașină și, cu fețe serioase, se grăbește să descarce zeci de preparate din specialitati indiene, tipice cartierului, apoi se îndreaptă spre spital.

Nimeni nu vrea să se exprime, spre deosebire de o femeie care vine să distribuie fluturași prin spital. Candidat independent la funcția de primar al Londrei, Farah London vrea să fie prima femeie care va obține acest post.

Și noi am venit să distribuim alimente personalului spitalului pentru a le mulțumi”, a spus ea, înainte de a-l critica pe primarul Sadiq Khan: „Nu a reușit să protejeze londonezii. Când a ordonat închiderea pub-urilor la ora 22, oamenii s-au adunat pentru a continua să bea la ieșire.”

“Stay home, save lives”

Cartierul Whitechapel, unde locuiește o comunitate musulmană numeroasă, s-a schimbat foarte mult în ultimele zile din cauza izolarii. Moscheea din East London a ales să-și închidă ușile „cu mare tristețe” pentru a „proteja credincioșii”. Numai chemarea la rugăciune este menținută, la ora 14:30.

În apropiere, în fața magazinului său închis, Nazrul explică faptul că multe dintre rudele sale au fost infectate. „În mod normal, această stradă este aglomerată, dar aici pare că e vacanță. Majoritatea oamenilor nu poartă mască decât atunci când trec pe lângă alte persoane.

De fapt, în Anglia, purtarea unei măști nu este obligatorie pe stradă. Oamenii sunt rugați să respecte regulile de izolare: o ieșire pe zi autorizată pentru exerciții, cealaltă ieșire să se limiteze în special la curse și programări medicale.

Pe adăposturile autobuzelor există un afiș, în portocaliu, „Stay home, save lives” („Stai acasă, salvează vieți”). Justin, în vârstă de 27 de ani, locuiește în cartier.

Merge la hotelul unde lucrează, singurii clienți sunt „lucrătorii esențiali”. „Totul mi se pare normal, nu mă tem”, a spus el, ridicând din umeri. Dar, la câțiva metri distanță, un trecător mascat abia își face timp să se oprească: „Situația este catastrofală. Aș vrea să nu fiu la Londra în acest moment ”, spune el, înainte de a pleca, supărat.

Răspândirea virusului, imposibil de oprit

O farmacistă din cartier a declarat că „populația ia regulile mai în serios, deoarece spitalizările sunt în creștere”.

În timpul săptămânii, ea lucrează într-un spital din capitală pentru a ajuta pacienții infectați cu Covid-19, „nu copii”, ci „oameni de toate vârstele”, „bărbați” în cea mai mare parte.

Ea deplânge lipsa de personal și de paturi. Dificultatea constă în separarea pacienților infectați de ceilalți. „Sistemul de îngrijire a sănătății este copleșit. Decembrie și ianuarie au fost îngrozitoare. În martie, nu aveam atât de mulți bolnavi.”

Nu se teme să meargă la serviciu, deoarece a fost infectată cu coronavirus de două ori. „Prima dată când am avut o temperatură, m-am speriat. A doua oară nu am avut simptome, dar pentru că fac analize regulate în spital, am dat rezultate pozitive. Am reușit să il iau de oriunde, în metrou, atingând bilete sau chiar această ușă… Este imposibil să oprești răspândirea.

Trebuie să învățăm să trăim cu ea, la fel ca gripa. Vaccinul ne va ajuta, dar o singură doză nu este suficientă pentru a fi protejată pe viață”. În doar câteva minute de discuții, patru ambulanțe au trecut repede, îndreptându-se spre un spital, conform reportajului publicat în Le Point.