• Starea de urgență a fost declarată într-o parte a Californiei, în timp ce un incendiu de vegetație continuă să se extindă rapid în apropierea Parcului Național Yosemite.
  • Peste 3.000 de persoane au fost evacuate și zece case au fost distruse.
  • Starea de urgență a fost declarată în comitatul Mariposa.

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a declarat sâmbătă stare de urgenţă, după ce un incendiu de vegetaţie se extinde cu repeziciune în apropierea parcului naţional Yosemite. Incendiul, care a început vineri după-amiază la sud-vest de parc, în apropiere de Midpines, s-a extins la 26,5 km pătraţi, potrivit Departamentului de silvicultură şi protecţie împotriva incendiilor din California.

Au fost emise ordine de evacuare pentru peste 6.000 de persoane care locuiesc pe o rază de câțiva kilometri în zona rurală slab populată, au anunţat autorităţile. Alimentarea cu energie electrică fusese întreruptă pentru peste 2.000 de locuinţe şi firme. Peste 400 de pompieri s-au luptau cu focul, ajutaţi de elicoptere, avioane şi buldozere, şi s-au confruntat cu condiţii dificile- vreme caldă, umiditate scăzută şi vegetaţie uscată, cauzate de cea mai gravă secetă din ultimele decenii.

Mai multe drumuri au fost închise, inclusiv autostrada 140 între Carstens Road şi Allred Road, blocând una dintre principalele rute de intrare în parcul naţional Yosemite. Parcul Național Yosemite din California, care se află la nord-est de locul în care arde incendiul de stejar, găzduiește unii dintre cei mai mari și mai vechi arbori sequoia din lume. Secuii roșii au fost amenințați de un alt incendiu la începutul acestei luni, dar pompierii au reușit să îi salveze.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Schimbările climatice sporesc riscul de vreme caldă și uscată, care este posibil să alimenteze incendiile de vegetație. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile.