- În aprilie, Stoltenberg a propus crearea unui fond de 100 mld. dolari pe 5 ani pentru Ucraina.
- Chiar și cei mai apropiați aliați ai Ucrainei au devenit prudenți cu privire la acest plan.
- Aliații pun sub semnul întrebării de unde va proveni o sumă atât de mare de bani.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, anulează planurile pentru un fond de cinci ani și 100 de miliarde de dolari ajutor militar pentru Ucraina, după ce a întâmpinat rezistență din partea membrilor Alianței. El cere acum țărilor să își mențină contribuțiile actuale. Potrivit unei noi propuneri aliații se vor angaja să cheltuiască anual cel puțin 43 de miliarde de dolari pentru asistența acordată Ucrainei.
Ce presupune planul lui Stoltenberg și cum va fi pus în aplicare?
Noua propunere ar putea fi susținută de Miniștrii Apărării din NATO când se vor reuni săptămâna viitoare. Aliații se vor angaja să cheltuiască anual cel puțin 43 de miliarde de dolari pentru asistența dată Ucrainei. NATO va stabili obiectivele de contribuție ale fiecărei țări în baza unui procent din PIB-ul fiecări țări. Scopul este de a oferi o transparență mai mare asupra lucrurilor pe care le oferă fiecare țară. SUA vor acorda aproape jumătate din ajutor, iar restul va fi acordat de celelalte țări.
Ce înseamnă totuși, concret, pentru Ucraina?
Noul plan nu necesită fonduri suplimentare, iar NATO speră că va oferi Kievului o mai mare predictibilitate. Membrii alianței sunt în continuare îngrijorați de posibilitatea ca Trump să fie viitorul Președinte al SUA, iar acest lucru ar însemna oprirea ajutorului către Ucraina.