• Un nou studiu publicat săptămâna aceasta în Geophysical Research Letters susține că, din cauza schimbărilor climatice, mai multe lacuri albastre vor deveni probabil de culoare verde-maronie.
  • În timp ce culoarea lacurilor depinde de lucruri precum algele și sedimentele, cercetătorii au descoperit că și clima joacă un rol în ceea ce privește culoarea verde sau albastră a unui lac.
  • Această schimbare de culoare ar putea avea efecte culturale, financiare și legate de sănătate.

Dacă încălzirea globală va continua, lacurile albastre din întreaga lume riscă să se transforme în verde-maroniu, potrivit unui nou studiu care prezintă primul inventar global al culorii lacurilor. Schimbările în culoarea apei lacurilor pot indica o pierdere a sănătății ecosistemului. Noua cercetare a fost publicată în Geophysical Research Letters.

Cei șapte autori ai studiului au descoperit că lacurile de pe Pământ se împart în două grupe de culori principale: lacuri albastre și lacuri verzi-maronii. Lacurile albastre sunt mult mai puțin frecvente decât lacurile verzi-maronii și reprezintă mai puțin de o treime din lacurile planetei, conform studiului. De asemenea, este mai probabil ca acestea să fie grupate.

Algele și sedimentele au un impact asupra culorii lacurilor, astfel că autorii studiului au caracterizat culoarea lacurilor prin determinarea culorii frecvente a lacurilor pe parcursul a șapte ani. Cercetătorii au luat aceste constatări și le-au folosit pentru a crea o hartă interactivă unde utilizatorii pot explora cele mai frecvente culori ale lacurilor.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Situația este chiar maro, potrivit cercetătorilor

Dar cercetătorii au descoperit, de asemenea, că temperatura aerului, precipitațiile, adâncimea lacului și altitudinea afectează, de asemenea, culoarea lacului.

Cercetătorii au descoperit că lacurile albastre tind să fie mai adânci decât cele verzi-maronii și situate în regiuni reci, la latitudini înalte, cu precipitații mari și cu acoperire de gheață pe timp de iarnă.

Între timp, lacurile verzi-maronii se găsesc în regiuni mai uscate, de-a lungul coastelor și în interiorul continentelor, a mai constatat studiul.

Această influență a climei asupra culorii lacurilor i-a determinat pe autorii studiului să creadă că, dacă temperaturile globale vor continua să se schimbe, la fel se va întâmpla și cu culoarea lacurilor albastre.

Dacă schimbările climatice persistă, procentul de lacuri albastre ar putea scădea.

,,O apă mai caldă, care produce mai multe flori de alge, va tinde să schimbe culoarea lacurilor spre verde” , a declarat Catherine O’Reilly, ecologist acvatic la Illinois State University și co-autor al studiului. ,,Există o mulțime de exemple în care oamenii au văzut de fapt că acest lucru s-a întâmplat atunci când au studiat un lac individual” .

Tratarea apei va fi extrem de costisitoare

Americanii își iau apa potabilă din lacuri, cursuri de apă și ape subterane. Autorii studiului au remarcat că o consecință a schimbării culorii lacurilor ar putea fi creșterea costurilor de tratare a apei, deoarece culoarea este un parametru de măsură utilizat în mod obișnuit pentru a determina calitatea apei.

,,Dacă folosiți lacurile pentru pescuit, pentru subzistență sau pentru apă potabilă, schimbările în calitatea apei care se vor produce probabil atunci când lacurile devin mai verzi vor însemna probabil că va fi mai costisitor să tratăm acea apă” , a spus O’Reilly.

,,Ar putea exista perioade în care apa să nu mai fie utilizabilă, iar speciile de pești ar putea să nu mai fie prezente, astfel încât nu vom mai obține aceleași servicii ecosistemice, în esență, de la acele lacuri atunci când acestea trec de la albastru la verde.”

Ți-ar plăcea să înotați într-un lac verde sau, mai ales, maro?

Schimbarea culorii lacurilor ar putea avea un impact și asupra activităților culturale sau recreative, au adăugat cercetătorii.

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, lacurile din nordul Europei vor pierde cel mai probabil acoperirea de gheață pe timp de iarnă, ceea ce ar putea însemna mai puține activități pe timp rece.

,,Nimeni nu vrea să meargă să înoate într-un lac verde” , a spus O’Reilly. ,,Deci, din punct de vedere estetic, unele dintre lacurile la care ne-am gândit întotdeauna ca la un refugiu sau ca la locuri spirituale, acele locuri ar putea dispărea pe măsură ce culoarea se schimbă„.