• Sistemele de avertizare timpurie de apărare aeriană au devenit mai importante pe măsură ce China a intensificat exercițiile militare în apropierea Taiwanului.
  • Acriditatea și retorica stridentă dintre SUA și China în legătură cu Taiwanul au crescut brusc de când președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat insula luna trecută.
  • China revendică Taiwanul ca fiind teritoriul său propriu, care urmează să fie anexat prin forță dacă este necesar.

Statele Unite au anunțat o vânzare de armament în valoare de peste un miliard de dolari către Taiwan, în timp ce tensiunile dintre SUA și China se intensifică în legătură cu statutul insulei. Vânzarea include 355 de milioane de dolari pentru rachete aer-mare Harpoon și 85 de milioane de dolari pentru rachete aer-aer Sidewinder, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

Totuși, cea mai mare parte a vânzării este un pachet de sprijin logistic în valoare de 655 milioane de dolari pentru programul de radare de supraveghere din Taiwan, care furnizează avertismente de apărare aeriană. Sistemele de avertizare timpurie de apărare aeriană au devenit mai importante pe măsură ce China a intensificat exercițiile militare în apropierea Taiwanului, pe care îl consideră o provincie renegată.

Departamentul de Stat a declarat că echipamentul este necesar pentru ca Taiwanul să mențină o capacitate suficientă de autoapărare. Administrația Biden a notificat Congresul cu privire la această vânzare după închiderea ședinței de vineri.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

Administrația a declarat că tranzacțiile sunt conforme cu politica SUA privind o singură Chină. De asemenea, a îndemnat Beijingul să înceteze presiunile militare, diplomatice și economice împotriva Taiwanului și să se angajeze în schimb într-un dialog semnificativ cu Taiwanul.

Laura Rosenberger, directorul principal al Casei Albe pentru China și Taiwan, a declarat vineri târziu că, în timp ce China continuă să crească presiunea asupra Taiwanului – inclusiv prin prezența militară aeriană și maritimă sporită în jurul Taiwanului – și se angajează în încercări de a schimba status quo-ul în Strâmtoarea Taiwan, noi oferim Taiwanului ceea ce are nevoie pentru a-și menține capacitățile de autoapărare.

Acriditatea și retorica stridentă dintre SUA și China în legătură cu Taiwanul au crescut brusc de când președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat insula luna trecută. China continuă să sporească presiunea asupra Taiwanului – inclusiv prin prezența militară aeriană și maritimă sporită în jurul Taiwanului De la călătoria lui Pelosi la Taipei au mai avut loc cel puțin alte două vizite ale Congresului și mai multe ale guvernatorilor statelor americane, toate fiind condamnate de China.

Joi, armata taiwaneză a declarat că a doborât o dronă care plutea deasupra unuia dintre avanposturile insulei sale, chiar în largul coastelor chineze, într-un incident care a evidențiat tensiunile crescute. Cu o zi mai devreme, Taiwanul a declarat că a avertizat dronele care survolau trei dintre insulele pe care le ocupă în largul coastei orașului portuar chinez Xiamen.

China revendică Taiwanul ca fiind teritoriul său propriu, care urmează să fie anexat prin forță dacă este necesar. Cele două părți s-au despărțit după un război civil în 1949 și nu au relații oficiale, iar China a întrerupt chiar și contactele informale după alegerea președintelui taiwanez Tsai Ing-wen, cu tendințe de independență, în 2016. Administrația lui Tsai a făcut presiuni pentru consolidarea apărării antidronă ca parte a unei creșteri de 12,9% a bugetului anual al Ministerului Apărării anul viitor.

Luna trecută, SUA au descris exercițiile chinezești ca fiind o reacție exagerată severă și au răspuns prin navigarea a două crucișătoare cu rachete ghidate prin strâmtoarea Taiwan, pe care China a declarat că sunt apele sale suverane.