• La indicațiile președintelui Biden, SUA au pregătit 8.500 de soldați pentru a fi trimiși în Europa de Est.
  • Pentagonul a plasat aproximativ 8.500 de militari în stare de alertă sporită.
  • „Este vorba despre reasigurarea aliaților noștri din NATO”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului.

La indicațiile președintelui Biden, SUA au pregătit 8.500 de soldați pentru a fi trimiși în Europa de Est.

Astfel, Pentagonul a plasat aproximativ 8.500 de soldați americani în stare de alertă sporită pentru o posibilă desfășurare în Europa, pe fondul temerilor tot mai mari legate de o posibilă acțiune militară rusă în Ucraina, notează AP.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni că nu a fost luată nicio decizie finală privind desfășurările, despre care a spus că vor avea loc doar dacă alianța NATO decide să activeze o forță de răspuns rapid „sau dacă apar alte situații” în legătură cu tensiunile legate de acumularea militară a Rusiei de-a lungul granițelor Ucrainei.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Este vorba despre reasigurarea aliaților noștri din NATO”, a declarat John Kirby, adăugând că nu se intenționează desfășurarea de trupe în Ucraina propriu-zisă.

Rusia are 100.000 de soldați la graniță

Kirby a declarat că secretarul Apărării, Lloyd Austin, i-a recomandat lui Biden ca până la 8.500 de soldați să primească ordin să se pregătească pentru o potențială desfășurare în Europa.

„Am spus întotdeauna că ne vom întări aliații pe flancul estic, iar aceste conversații și discuții au făcut cu siguranță parte din ceea ce oficialii noștri de securitate națională discutau cu omologii lor acum câteva săptămâni”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Rusia a adunat aproximativ 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina, cerând NATO o promisiune că nu va permite niciodată aderarea Ucrainei și retragerea trupelor alianței din țările din fostul bloc sovietic, inclusiv România. Aceste condiții au dus negocierile în impas, impas de care mulți analiști se tem că poate duce la un război.

Rusia neagă că plănuiește o invazie și spune că acuzațiile occidentale sunt doar o acoperire pentru propriile provocări planificate de NATO.

„Semnalul este unul foarte important; nu este doar un semnal diplomatic, ci un semnal concret, ca să nu mai fim mereu în defensivă, așa cum s-a întâmplat odată cu anexarea Peninsulei Crimeea sau intervenției din Georgia. Mișcarea era deja anunțată. (SUA) au spus că, în eventualitatea unei intervenții, Statele Unite pot să aducă până la 50.000 de soldați în zonă”, a spus Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale, în direct la Aleph News.