• Konrad Muzyka: „Kremlinul este foarte naiv, dacă chiar crede că poate instala la Kiev un guvern marionetă care ar fi pro-rus și că acest lucru va fi suficient”.
  • Konrad Muzyka: „Kremlinul se teme că, dacă va exista un război în Ucraina, se poate întâmpla ceva cu Belarus dinspre NATO”.
  • Konrad Muzyka: „Trebuie să fim foarte vigilenți și să urmărim aceste evoluții cu foarte mare atenție, să vedem care ar putea fi obiectivele Rusiei în raport cu alte țări din regiune”.
  • Konrad Muzyka: „Vor căuta o schimbare de regim în Ucraina sau îi vor forța pe ucraineni să-și regândească viitorul și să primească tot ce s-a întâmplat în Ucraina din 2014”

Analistul militar Konrad Muzyka punctează, într-un interviu pentru Aleph News, în dialog cu jurnalistul Bogdan Nicolae, care este scopul lui Vladimir Putin, dar și care vor fi costurile unui război început de Moscova, în cazul în care va exista unul.

Invitatul lui Bogdan Nicolae argumentează și de ce susține că este o naivitate din partea Kremlinului să creadă că poate insufla un guvern marionetă care ar fi pro-rus și că acest lucru va fi suficient.

Konrad Muzyka: „Vor căuta o schimbare de regim în Ucraina sau îi vor forța pe ucraineni să-și regândească viitorul”

„Putem presupune că scopul lui Putin este să se asigure că Ucraina nu va face parte din UE, NATO sau că nu va face parte din lumea occidentală, să spunem, din sfera de influență a UE, dacă vrem să rămânem la terminologia Kremlinului.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Deci, la minim, vor căuta o schimbare de regim în Ucraina sau îi vor forța pe ucraineni să-și regândească viitorul și să primească tot ce s-a întâmplat în Ucraina din 2014. Având în vedere că ucrainenii s-au antrenat și au instruit sute de mii de oameni, având în vedere că țara este în mod deschis ostilă Rusiei, mi se pare că, dacă povestea este adevărată, și dacă Kremlinul chiar crede că poate instala un guvern marionetă care să fie pro-rus și că acest lucru va fi suficient, atunci cred că sunt foarte naivi. Nu, nu cred că acest lucru va merge foarte ușor în societatea ucraineană.

Vom vedea care vor fi costurile războiului, dacă va exista unul. Dacă acesta va fi un conflict brutal, dacă ambele părți chiar sângerează abundent, în special ucrainenii, atunci cred că societatea ucraineană ar putea fi mai dispusă să accepte schimbarea guvernului. Dar, în același timp, este o întrebare deschisă dacă vor accepta de fapt un președinte pro-rus sau un guvern pro-rus care se va distanța permanent de Occident și va căuta o Uniune foarte strânsă – pentru că presupun că acesta este obiectivul Kremlinului – o uniune foarte strânsă cu Moscova. Eu, în momentul actual, nu văd că se întâmplă acest lucru.”

Ne putem aștepta sau putem prezice că un posibil război Rusia-Ucraina va deveni regional și va implica alte țări din regiune?

„Cred că este posibil, așa că va trebui să fim foarte vigilenți și să vedem ce se întâmplă… Pentru că forțele rusești din Belarus nu trebuie să meargă… scopul lor nu trebuie neapărat să fie participarea la operațiunile de luptă împotriva Ucrainei. Acesta poate servi două scopuri. Primul: ele pot sta în Belarus și doar se deplasează acolo. Ce va rezulta de aici? Îi va obliga pe ucraineni să-și răspândească forțele și să extindă linia de apărare… în prezent ei nu au suficienți militari pentru a proteja fiecare direcție de acces. Și având în vedere proximitatea graniței belaruse de Kiev, presupun că o parte din trupe va fi retrasă din alte zone, care vor rămâne fără sprijin într-o mare măsură, iar rușii vor avea o sarcină mult mai ușoară.

Al doilea scop al forțelor ruse din Belarus este de a proteja Belarusul, pentru că s-ar putea, de asemenea, să spunem că nu este de neconceput să credem că Moscova se teme că – dacă va exista război în Ucraina – se poate întâmpla ceva cu Belarus din partea NATO. Deci, forțele ruse pot fi folosite în Belarus pentru a se asigura că NATO nu intervine – oricât de ciudat ar suna – dar rușii pot lua o poziție foarte beligerantă atunci când vine vorba de forțele sale din Belarus. Trebuie să fim foarte vigilenți și trebuie să urmărim aceste evoluții cu foarte mare atenție și să vedem care ar putea fi obiectivele Rusiei în raport cu alte țări din regiune.”

Konrad Muzyka: „Moscova a ajuns în punctul în care a decis că mai rău de atât nu se poate”

„Kievul, poate pe bună dreptate, a fost destul de reticent în punerea în aplicare a acordului de la Minsk și, având în vedere amploarea cooperării militare în creștere dintre țările NATO și Ucraina, mi se pare că Moscova a ajuns în punctul în care a decis că mai rău de atât nu se poate. În măsura în care capacitățile forțelor armate ucrainene nu vor face decât să crească șansele ca Ucraina să pună în aplicare pe deplin Minskul

Aceeași ieșire se referă la partea rusă, așa că s-au gândit că dacă vor acționa acum, e ultima dată, pentru ei este „The Rust Belt”. Mi se pare că acesta este raționamentul lor. Așa că au trebuit să facă ceva pentru a evita să aibă forțe armate ucrainene din ce în ce mai capabile, în măsură să desfășoare operațiuni ofensive în Donbas.

Adevărat sau nu, e irelevant, pentru că Kremlinul a decis că e posibil să fie adevărat și că trebuie făcut ceva în acest sens. Și singurul lucru cu care pot veni, care ar avea un efect determinist și care va funcționa, este o invazie”, conchide analistul militar Konrad Muzyka, într-un interviu exclusiv pentru Aleph News.