• La o lună după primul test de succes al HAWC, SUA au suferit un eșec atunci când testul unui alt sistem hipersonic a eșuat.
  • SUA au pus din nou accentul pe armele hipersonice în urma testelor reușite ale Rusiei și Chinei din ultimele luni.
  • Conform unui comunicat de presă al Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării (DARPA), testul a îndeplinit toate obiectivele primare, inclusiv integrarea și lansarea rachetei, separarea în siguranță de aeronava de lansare, lansarea rachetei de rapel și croaziera.

SUA au testat cu succes o rachetă hipersonică la jumătatea lunii martie, dar au păstrat tăcerea timp de două săptămâni pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia în momentul în care președintele Joe Biden urma să călătorească în Europa, potrivit unui oficial din domeniul apărării.

Oficialul a oferit puține detalii despre testul rachetei, menționând doar că racheta a zburat pe o distanță de peste 300 de mile. Dar chiar și la limita inferioară a razei hipersonice – aproximativ 3.800 de mile pe oră – un zbor de 300 de mile înseamnă mai puțin de cinci minute.

Testul a avut loc la câteva zile după ce Rusia a declarat că și-a folosit propria rachetă hipersonică în timpul invaziei sale în Ucraina, susținând că a vizat un depozit de muniții din vestul Ucrainei. Oficialii americani au minimalizat semnificația utilizării de către Rusia a rachetei lor hipersonice Kinzhal. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că nu a considerat-o ca fiind „un fel de schimbare a jocului” după ce rușii au anunțat lansarea rachetei. Câteva zile mai târziu, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că este „greu de știut care a fost justificarea exactă” pentru această lansare deoarece a vizat o instalație de depozitare staționară.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Racheta Kinzhal este pur și simplu o versiune lansată din aer a rachetei balistice rusești cu rază scurtă de acțiune Iskander. Cu alte cuvinte, este o variație a unei tehnologii consacrate, spre deosebire de o revoluție în domeniul armamentului hipersonic. Testul american a fost efectuat cu un motor cu jet de aer mai sofisticat și mai dificil. De asemenea, racheta HAWC nu are un focos, ci se bazează pe energia sa cinetică pentru a distruge ținta.

La momentul testului american, Biden se pregătea pentru o vizită la aliații NATO din Europa, inclusiv o oprire în Polonia, unde s-a întâlnit cu ministrul de externe și cu ministrul apărării din Ucraina. SUA au fost atente să nu ia măsuri sau să facă declarații care ar putea escalada inutil tensiunile dintre Washington și Moscova.

Vineri, SUA au anulat un test al rachetei balistice intercontinentale (ICBM) Minuteman III pentru a evita orice interpretare greșită din partea Rusiei. Austin amânase deja testul la începutul lunii martie pentru a evita orice acțiune care ar putea fi interpretată greșit de Rusia într-un moment atât de sensibil.

În general, SUA au rămas, de asemenea, oarecum discrete în ceea ce privește armele și echipamentele pe care le trimit în Ucraina. În cel mai recent pachet de asistență pentru securitate, în valoare de 300 de milioane de dolari, Departamentul Apărării a enumerat sisteme și arme specifice.

De asemenea, SUA s-au opus transferului de avioane de luptă către Ucraina, îngrijorate de faptul că Kremlinul ar putea interpreta o astfel de acțiune ca o intrare a SUA și a NATO în conflictul din Ucraina. Oficialii americani au păstrat tăcerea în legătură cu acest ultim test hipersonic timp de două săptămâni din motive similare, a declarat oficialul din domeniul apărării, atenți să nu provoace Kremlinul sau pe președintele Vladimir Putin, mai ales că forțele rusești și-au extins bombardamentele asupra Ucrainei.

Testul american este al doilea test reușit al unei rachete HAWC și este primul al versiunii Lockheed Martin a acestei arme. În septembrie anul trecut, Forțele Aeriene au testat racheta Raytheon HAWC, propulsată de un motor scramjet Northrop Grumman.