• Convingerea multor parlamentari din ambele partide este că Trump a incitat protestatarii și că nu a condamnat acțiunile protestatarilor suficient de ferm.
  • Mai mulți oficiali de la Casa Albă au demisionat până acum. Printre ei se numără consilierul adjunct pentru securitate națională și secretara de presă a primei doamne.
  • În aceeași situație se află și Miniștrii Transporturilor și Educației, precum și șeful Poliției Capitoliului și responsabilii cu securitatea Camerei și a Senatului.

La o zi după ce Capitoliul a fost luat cu asalt de protestatari susținători ai președintelui Donald Trump, liderii democrați din Congres au cerut ca președintele Trump să fie demis din funcție, iar doi oficiali ai cabinetului au demisionat, scrie The Wall Street Journal .

„Ceea ce s-a întâmplat ieri la Capitoliul SUA a fost o insurecție împotriva Statelor Unite, la care a incitat președintele”, a declarat senatorul Chuck Schumer, liderul democrat al camerei. El și președinta Camerei, Nancy Pelosi au propus îndepărtarea imediată a lui Trump, Schumer cerând invocarea celui de-al 25-lea amendament, și în caz contrar, punerea sub acuzare a președintelui în funcție.

Demisii în lanț la Casa Albă după violențe

Joi, Ministrul Transporturilor, Elaine Chao și Ministrul Educației Betsy DeVos au declarat că demisionează din funcțiile lor cu mai puțin de două săptămâni înainte de expirarea mandatului. Mick Mulvaney, un fost șef de cabinet al Casei Albe, care este acum trimis special al SUA pentru Irlanda de Nord, și-a dat și el demisia.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Convingerea multor parlamentari din ambele partide este că Trump a provocat revolta de miercuri și că nu a condamnat acțiunile protestatarilor suficient de ferm odată ce protestele au devenit violente. Miercuri seara, când Congresul a fost reconvocat, liderul majorității Senatului, Mitch McConnell, a numit atacul o „insurecție eșuată”.

Șeful Poliției Capitoliului și responsabilii cu securitatea Camerei și a Senatului au demisionat după ce parlamentarii i-au tras la răspundere pe oficialii responsabili de securitatea complexului. Liderii Congresului din ambele partide și ambele camere au declarat că au început o investigație pentru a afla de ce poliția a fost atât de rapid copleșită, lăsând protestatarii să hoinărească prin clădirea Capitoliului și forțând Congresul să își amâne procedura de validare.

Poliția Capitoliului a declarat că în confruntările de miercuri mai mulți ofițeri au fost spitalizați, iar un ofițer a murit joi noapte din cauza rănilor suferite. În timpul revoltelor au murit și patru susținători ai lui Trump, inclusiv o femeie care a fost împușcată în clădirea Capitoliului.

Fostul procuror general William Barr, care a demisionat chiar înainte de Crăciun, a declarat că comportamentul dlui Trump de miercuri a fost o „trădare a funcției sale și a susținătorilor săi”.

Mai mulți oficiali de la Casa Albă au demisionat miercuri. Printre ei s-au numărat Matthew Pottinger, consilier adjunct pentru securitate națională, și Stephanie Grisham, șefa de cabinet și secretara de presă a primei doamne, Melania Trump.

Mai mulți democrați au cerut suspendarea președintelui Trump, iar acestora li s-a alăturat joi și un republican, Adam Kinzinger. „Adevărul este că președintele a cauzat acest lucru. Președintele nu este apt și nu se simte bine. Iar președintele trebuie să renunțe voluntar sau involuntar la controlul puterii executive”.

Liderii Congresului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rapiditatea cu care protestatarii au reușit să pătrundă în Capitoliu. Până la sfârșitul zilei de joi, cei trei înalți oficiali de securitate din Capitoliu au demisionat. McConnell a numit breșa un „eșec masiv” pentru securitatea Capitoliului și a acceptat demisia șefului securității senatului Michael Stenger. Pelosi a spus că și șefului securității Camerei Reprezentanților, Paul Irving, va demisiona după evenimentele de miercuri.

Nancy Pelosi a cerut, de asemenea, demisia șefului poliției Capitoliului, Steven Sund, care și-a înaintat demisia joi seara.

Sindicatul care îi reprezintă pe ofițerii de poliție ai Capitoliului a cerut, de asemenea, o schimbare a conducerii, criticând lipsa de pregătire din timpul confruntărilor.

Consilierul pentru securitate națională Robert O’Brien s-a gândit și el să demisioneze, dar nu s-a hotărât să facă acest lucru, potrivit unor surse.