- Planul este de a merge dincolo de măsurile existente și de a viza tehnologii sensibile, cum ar fi cipurile de calculator și echipamentele de telecomunicații.
- China revendică Taiwanul ca teritoriu propriu și luna trecută a lansat rachete deasupra insulei și a trimis nave de război peste frontiera maritimă neoficială a celor două țări.
- SUA, susținute de aliații din NATO, au adoptat o abordare similară față de Rusia în ianuarie, amenințând cu sancțiuni nespecificate.
SUA analizează opțiunile pentru un pachet de sancțiuni împotriva Chinei pentru a o descuraja să invadeze Taiwanul, iar Uniunea Europeană se află sub presiunea diplomatică a Taipeiului pentru a face același lucru.
Advertisment
Sursele au declarat că atât deliberările de la Washington, cât și lobby-ul separat făcut de Taipei pe lângă trimișii UE se află într-un stadiu incipient – un răspuns la temerile privind o invazie chineză, care au crescut odată cu escaladarea tensiunilor militare în strâmtoarea Taiwan. În ambele cazuri, ideea este de a adopta sancțiuni care să depășească măsurile deja luate în Occident pentru a restricționa anumite schimburi comerciale și investiții cu China în tehnologii sensibile, precum cipurile de calculator și echipamentele de telecomunicații.
Sursele nu au oferit detalii cu privire la ceea ce se ia în considerare, dar noțiunea de sancțiuni asupra celei de-a doua economii a lumii și una dintre cele mai mari legături ale lanțului de aprovizionare global ridică semne de întrebare cu privire la fezabilitate.
Recomandări
„Posibila impunere a unor sancțiuni împotriva Chinei este un exercițiu mult mai complex decât sancțiunile împotriva Rusiei, având în vedere implicarea extinsă a SUA și a aliaților în economia chineză”, a declarat Nazak Nikakhtar, un fost înalt oficial al Departamentului de Comerț al SUA.
China revendică Taiwanul ca teritoriu propriu și luna trecută a lansat rachete deasupra insulei și a trimis nave de război peste frontiera maritimă neoficială a celor două țări, după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei, în ceea ce Beijingul a considerat o provocare. președintele chinez Xi Jinping a promis să aducă Taiwanul, guvernat democratic, sub controlul Beijingului și nu a exclus folosirea forței. El urmează să obțină un al treilea mandat de conducere de cinci ani la congresul Partidului Comunist de luna viitoare. Guvernul Taiwanului respinge cu fermitate pretențiile de suveranitate ale Chinei.
La Washington, oficialii analizează opțiunile pentru un posibil pachet de sancțiuni împotriva Chinei pentru a-l descuraja pe Xi să încerce să invadeze Taiwanul, au declarat un oficial american și un oficial dintr-o țară aflată în strânsă coordonare cu Washingtonul. Discuțiile SUA privind sancțiunile au început după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, dar au căpătat o nouă urgență după reacția chineză la vizita lui Pelosi, au declarat cele două surse.
SUA, susținute de aliații din NATO, au adoptat o abordare similară față de Rusia în ianuarie, amenințând cu sancțiuni nespecificate, dar acest lucru nu a reușit să îl descurajeze pe președintele rus Vladimir Putin să lanseze invazia în Ucraina.Casa Albă se concentrează pe punerea țărilor pe aceeași lungime de undă, inclusiv pe coordonarea între Europa și Asia, și pe evitarea provocării Beijingului, a declarat oficialul din afara SUA.
Partenerii noștri