• „Acești agenți de influență analizează țările vulnerabile la exploatare”, a spus departamentul în declarație.
  • Brian Nelson, subsecretarul departamentului pentru terorism și informații financiare, a declarat că sancțiunile de luni expun eforturile continue ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice.
  • Uniunea Europeană și Canada au impus și săptămâna trecută sancțiuni moldovenilor, invocând acțiuni destabilizatoare.

SUA au impus luni sancțiuni membrilor unui grup de informații rusesc pentru rolul lor în eforturile Moscovei de a destabiliza democrația și de a influența alegerile din Moldova, a declarat Departamentul Trezoreriei.

Noile sancțiuni vizează șapte indivizi ruși, dintre care unii mențin legături cu serviciile de informații ruse, a spus departamentul într-un comunicat. Printre acestea se numără liderul grupului, Konstantin Prokopievici Sapozhnikov, care a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023, se arată în comunicatul preluat de Reuters.

Grupul face parte dintr-o mare operațiune de informare globală legată de Rusia, care vizează Ucraina și țările limitrofe, precum și Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite, a declarat Departamentul de Trezorerie. Membrii grupului provoacă, antrenează și supraveghează grupuri din țările democratice și desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații, a adăugat acesta.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Printre indivizi se numără: Yury Yuryevich Makolov, despre care Departamentul Trezoreriei a spus că a fost implicat în sprijinul logistic pentru complot; Gleb Maksimovici Khloponin, care a adunat detalii de securitate asupra diferitelor clădiri guvernamentale din Moldova; și Aleksey Vyacheslavovich Losev, care a efectuat recunoașterea în Moldova, potrivit Departamentului Trezoreriei. Svetlana Andreyevna Boyko și Vasily Viktorovich Gromovikov s-au ocupat de bugetul și finanțarea pentru complotul din 2023, a adăugat acesta.

Citește și: