• În cadrul pactului Aukus, Australia va primi primele submarine cu propulsie nucleară – cel puțin trei – de la SUA.
  • Beijingul a criticat vehement acest important acord naval.
  • Submarinele vor putea opera mai departe și mai rapid decât flota existentă a țării.

Statele Unite, Marea Britanie și Australia au dezvăluit detalii despre planul lor de a crea o nouă flotă de submarine cu propulsie nucleară, cu scopul de a contracara influența Chinei în regiunea Indo-Pacific.

În cadrul pactului Aukus, Australia va primi primele submarine cu propulsie nucleară – cel puțin trei – de la SUA. Aliații vor lucra, de asemenea, la crearea unei noi flote care să folosească tehnologie de ultimă oră, inclusiv reactoare Rolls-Royce fabricate în Marea Britanie.

Beijingul a criticat vehement acest important acord naval. Marți, ministerul său de externe a acuzat cele trei națiuni că merg din ce în ce mai departe pe calea greșelii și a pericolului”.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Misiunea Chinei la ONU a acuzat anterior și aliații occidentali că au dat înapoi eforturile de neproliferare nucleară. Însă președintele american Joe Biden a declarat că acordul vizează consolidarea păcii în regiune și a subliniat că submarinele vor fi cu propulsie nucleară, nu cu armament nuclear”. Luând cuvântul alături de prim-miniștrii britanic și australian – Rishi Sunak și Anthony Albanese – la San Diego, California, dl Biden a declarat că acordul nu va pune în pericol angajamentul Australiei de a fi o țară fără arme nucleare.

Pentru Australia, acesta reprezintă o îmbunătățire majoră a capacităților militare ale aliatului american. Țara devine doar a doua țară, după Marea Britanie, care primește tehnologia de elită de propulsie nucleară a Washingtonului.

Submarinele vor putea opera mai departe și mai rapid decât flota existentă a țării, care funcționează cu motoare diesel, iar Australia va putea, de asemenea, să efectueze pentru prima dată atacuri cu rază lungă de acțiune împotriva inamicilor.

În cadrul acordului, marinarii marinei australiene vor fi trimiși la bazele de submarine din SUA și Marea Britanie începând din acest an pentru a învăța cum să folosească submarinele cu propulsie nucleară.

Din 2027, SUA și Marea Britanie vor avea, de asemenea, un număr mic de submarine nucleare la Perth, în vestul Australiei, înainte ca, la începutul anilor 2030, Canberra să cumpere trei submarine americane din clasa Virginia – cu opțiuni de achiziționare a încă două.

După aceea, planul este de a proiecta și de a construi un submarin cu propulsie nucleară complet nou pentru marinele britanice și australiene – un model care este denumit SSN-AUKUS. Această ambarcațiune de atac va fi construită în Marea Britanie și Australia după un proiect britanic, dar va folosi tehnologie din toate cele trei țări.