• Blinken a vorbit vineri la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
  • 50 de prizonieri ucraineni au fost uciși într-o închisoare din Ucraina.
  • Ucraina dă vina pe mercenarii de la compania militară privată rusă Wagner.

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a transmis condoleanțe omologului său ucrainean Dmytro Kuleba pentru moartea a 50 de prizonieri ucraineni într-o închisoare din autoproclamata Republică Populară Donețk și a promis că Washingtonul va trage la răspundere Moscova pentru atrocitățile sale.

Conversația dintre Blinken și Kuleba a avut loc vineri, după ce s-a aflat despre atacul asupra închisorii, situată în orașul Elenovka (cunoscut și sub numele de Olenivka în ucraineană), a precizat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

În timpul convorbirii, a precizat Price, Blinken a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a trage Rusia la răspundere pentru atrocitățile pe care forțele sale le-au comis împotriva poporului ucrainean. Atacul s-a soldat cu 40 de morți, potrivit estimărilor ucrainenilor, deși atât Washingtonul, cât și Moscova au estimat la 50 numărul prizonierilor uciși.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Ucraina dă vina pe mercenarii de la compania militară privată rusă Wagner. Între timp, Rusia și separatiștii pro-ruși acuză Kievul și Washingtonul, susținând că atacul a fost efectuat cu rachete HIMARS furnizate de SUA armatei ucrainene. Ucraina a cerut ONU și Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) să trimită o misiune în Donețk pentru a investiga atacul.

Departamentul de Stat al SUA s-a limitat în declarația sa la învinuirea Rusiei și nu a analizat dacă operațiunea a fost orchestrată de Wagner. De asemenea, Blinken a vorbit vineri la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în primul său contact de la începutul conflictului, și i-a cerut acestuia să accepte propunerea sa de a-i elibera pe cei doi americani reținuți în Rusia, Brittney Grinner și Paul Whelan.