• Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică privind activitatea nucleară a Iranului arată că autorităţile de la Teheran nu își respectă angajamentele.
  • Iranul a replicat spunând că este vorba de o eroare cauzată de „neglijenţa” unui inspector AIEA.
  • AIEA a „detectat, în timpul unei vizite neanunţate din 21 ianuarie, că două cascade de centrifuge erau interconectate într-un mod semnificativ diferit” faţă de ceea ce fusese declarat de partea iraniană.

Statele Unite, Franţa, Regatul Unit şi Germania au denunţat vineri răspunsul inadecvat” al Iranului la un apel din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) după sesizarea de către experţii săi a unei modificări tehnice nedeclarate a programului său nuclear, potrivit BARRON’S.

Organismul ONU responsabil cu verificarea caracterului paşnic al activităţilor nucleare a atras atenţia miercuri regimului de la Teheran după ce a constatat o modificare a modului de funcţionare pentru îmbogăţirea uraniului la 60% în uzina subterană de la Fordo, care nu fusese raportată în prealabil.

Iranul a replicat spunând că este vorba de o eroare cauzată de neglijenţa” unui inspector AIEA.

Recomandări

ORDINE ÎN PARLAMENT
CE REFORME VOR PARTIDELE
UN „IRON DOME” ROMÂNESC?
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
USR-OUT?

Afirmaţiile Iranului că aceste acţiuni sunt rezultatul unei erori sunt inadecvate” , au răspuns Washington, Paris, Londra şi Berlin într-o declaraţie comună.

Acţiunile Iranului sunt judecate pe baza unor rapoarte obiective şi imparţiale ale AIEA, nu pe baza intenţiilor sale presupuse” , au adăugat aceştia.

AIEA a „detectat, în timpul unei vizite neanunţate din 21 ianuarie, că două cascade de centrifuge erau interconectate într-un mod semnificativ diferit” faţă de ceea ce fusese declarat de partea iraniană, potrivit unui raport.

Ţările occidentale au apreciat vineri că schimbarea este incompatibilă cu obligaţiile Iranului” şi că această lipsă de notificare prealabilă compromite capacitatea agenţiei de a menţine o capacitate de detectare timpurie la instalaţiile nucleare iraniene” .

Reamintim că producţia de uraniu foarte îmbogăţit a Iranului la instalaţia de îmbogăţire de la Fordo prezintă riscuri semnificative de proliferare şi nu are o justificare civilă credibilă” , au insistat aceştia, calificând acţiunile Teheranului ca îngrijorătoare”.

Fordo este atent monitorizat de când Iranul a început să producă aici uraniu îmbogăţit la 60% în noiembrie 2022, în plus faţă de Natanz.

Acest prag îl depăşeşte cu mult pe cel de 3,67% stabilit prin acordul nuclear internaţional din 2015 şi se apropie de 90%, cât este necesar pentru producerea unei bombe atomice.