• Întâlnirea lui Sullivan cu Wang a fost cea mai recentă dintr-o serie de discuții la nivel înalt între oficialii americani și chinezi.
  • Ministerul de Externe al Chinei a declarat că ambele părți au convenit să mențină schimburile la nivel înalt.
  • Statele Unite au declarat că au căutat o competiție sănătoasă cu China, bazată pe reguli echitabile.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, în Malta, timp de câteva ore în acest weekend, au anunțat duminică Beijingul și Washingtonul, în contextul în care cele două mari economii ale lumii SUA și China încearcă să stabilizeze relațiile tulburi.

Ambele părți au purtat discuții sincere, substanțiale și constructive” în timpul mai multor întâlniri care au avut loc în perioada 16-17 septembrie, potrivit unor declarații separate ale Casei Albe și ale Ministerului chinez de Externe, publicate duminică. Au existat, de asemenea, semne timpurii limitate” că ar putea începe să fie restabilite comunicațiile militare între cele două părți, a declarat un înalt oficial al administrației Biden.

Oficialii chinezi nu au comentat cu privire la perspectiva comunicării între militari. Întâlnirea lui Sullivan cu Wang a fost cea mai recentă dintr-o serie de discuții la nivel înalt între oficialii americani și chinezi care ar putea pune bazele unei întâlniri între președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping în cursul acestui an.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

SUA și China mențin schimburile la nivel înalt

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că ambele părți au convenit să mențină schimburile la nivel înalt și să organizeze consultări bilaterale privind afacerile din Asia-Pacific, afacerile maritime și politica externă.

Statele Unite au transmis Chinei că sunt pregătite să colaboreze în domeniul combaterii narcoticelor, al inteligenței artificiale și al schimbărilor climatice, chiar dacă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la sprijinul nespecificat al Chinei pentru Rusia și la faptul că Beijingul a trimis recent avioane de luptă peste linia mediană sensibilă a Strâmtorii Taiwan, a declarat oficialul american.

Wang a avertizat Statele Unite că problema Taiwanului este prima linie roșie insurmontabilă a relațiilor sino-americane”, potrivit declarației ministerului chinez de externe. China revendică insula autoguvernată ca teritoriu propriu.

Wang a mai spus că dezvoltarea Chinei are un puternic impuls intern” și nu poate fi oprită” și că dreptul legitim al poporului chinez la dezvoltare nu poate fi privat”. Statele Unite au declarat că au căutat o competiție sănătoasă cu China, bazată pe reguli echitabile care să fie în beneficiul ambelor țări, dar China a spus că, în ciuda invitației la competiție, SUA s-au angajat în suprimarea și limitarea creșterii sale.

Citește și: