• Atacul SUA și UK vine ca răspuns la „atacuri Houthi fără precedent” din Marea Roșie.
  • Armata SUA: „60 de ținte au fost atinse în Yemen în această noapte în 16 locații”.
  • UE intenționează să trimită cel puțin trei nave de război în Marea Roșie.

Armata Statelor Unite ale Americii și cea a Marii Britanii au atacat noaptea trecută peste 60 de ținte Houthi din Yemen. Au fost lansate mai mult de 100 de bombe și rachete de precizie, care au distrus depozite de muniții și sisteme radar de apărare. Este răspunsul la atacurile rebelilor susținuți de Iran asupra navelor civile care tranzitează Marea Roșie. Liderul Houthi, Mohammed al-Bukhaiti amenință SUA și UK și spune că au făcut cea mai mare greșeală din istoria lor. Acordul a fost dat de ONU, iar cele două armate s-au coordonat rapid pentru a lansa atacul.

Cât de îngrijorător este atacul SUA și UK

„Acest atac a fost evitat foarte multă vreme din două motive. Nu doar SUA și UK fac parte din această coaliție. Strategia SUA și UK a fost de a căuta aliați. Mereu s-a vrut să nu fie doar cele două țări împreună. Sunt afectate toate navele, deși unele comunicate spun că este vorba doar despre navele care acostează Israel. Întreaga circulație pe acest canal este afectată,” a declarat Radu Carp, profesor de științe politice, pentru Aleph News.

Impactul asupra României

„Impactul este unul clar. Aceste mărfuri care erau transportate vor trebui să facă un ocol prin Africa și evident că totul va fi mai scump. Uniunea Europeană va trebui să găsească alți parteneri. Acești rebeli Houthi au de partea lor opinia publică. Susținerea pentru rebeli este una foarte mare. Situația poate degenera”, a mai adăugat acesta.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Citește și