• Bitdefender anunță mai multe atacuri ransomware în 2024.
  • Ransomware-ul se modernizează și devine o armă.
  • Utilizatorii ar trebui să folosească noi tehnici de criptare.

Atacurile de tip ransomware se vor intensifica în 2024, potrivit Bitdefender. Utilizatorii sunt îndemnați să rămână vigilenți și să își îmbunătățească apărarea.

Ce sunt atacurile de tip ransomware?

Atacurile ransomware blochează accesul la datele victimei, solicitând apoi o răscumpărare pentru deblocare. Motivația atacatorilor este câștigul financiar, transformând aceste practici în surse de venit constant.

În 2023 au fost atacuri răsunătoare la multe companii și instituții. DarkBeam, o firmă de cyber security a suferit o pierdere de date de 3,8 miliarde. Indian Council of Medical Research din India a fost atacata si 815 miliane de date au ajuns in mainile atacatorilor. Și lista continuă. Se presupune că după ce faci plata datele sunt eliberate și hackerii își dau cuvântul că sterg informațiile furate. Fenomenul este atât de grav încât 40 guverne plănuiesc să renunțe la plata răscumpărărilor.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
CUM ARATĂ UE FĂRĂ GEN Z?
EUROPA TE CHEAMĂ ÎN VACANȚA DE VIS
CÂT PLĂTEȘTI PENTRU UN APARTAMENT NOU ÎN BUCUREȘTI?

Tactica atacatorilor în 2024 se schimbă…

Experții de la Bitdefender vă că Îîn 2024, atacatorii vor folosi vulnerabilități zero-day și vor viza companii cu cicluri de mentenanță lente pentru a exploata ferestrele de oportunitate. Se așteaptă intensificarea atacurilor asupra industriei jocurilor și a companiilor mici, care sunt folosite ca trambuline pentru atacuri mai mari.

Atacatorii au diversificat metodele de atac. Aleg victimele cu mai multă ușurință, iar limbajul Rust adoptat de grupările de hackeri este mult mai complex, iar acum folosesc si un sistem de criptare intermitentă.
Pe lângă asta, atacul se oferă ca Ransomware-as-a-Service (RaaS) și sunt recrutati membri cu competențe avansate, iar atacurile organizate de state se va intensifica prin această metodă.

Citește și