• SUA sunt pregătite pentru un conflict în spațiul cosmic.
  • „Statele Unite ale Americii sunt pregătite să lupte chiar și diseară, în spațiu, dacă va fi nevoie” .
  • Rusia și China lucrează la nave spațiale capabile de operațiuni antisatelit.

Statele Unite sunt pregătite pentru un conflict în spațiul cosmic, potrivit unui oficial militar de rang înalt, după ce au dezvoltat tehnologii antisatelit pentru a contracara amenințările reprezentate de țări „provocatoare” precum Rusia și China, scrie The Guardian.

Generalul de brigadă Jesse Morehouse de la Comandamentul Spațial al SUA, ramura militară responsabilă cu operațiunile spațiale, a declarat că agresiunea rusă și viziunea Chinei de a deveni puterea spațială dominantă până la jumătatea secolului trecut, au lăsat SUA „fără altă opțiune” decât să se pregătească pentru conflicte orbitale.

„Statele Unite ale Americii sunt pregătite să lupte chiar și diseară, în spațiu, dacă va fi nevoie”, a declarat Morehouse reporterilor în cadrul unei ședințe de informare la ambasada SUA din Londra.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Dacă cineva ar amenința Statele Unite ale Americii sau oricare dintre interesele noastre, inclusiv pe cele ale aliaților și partenerilor noștri cu care avem tratate de sprijin pentru apărare reciprocă, suntem pregătiți să luptăm în această seară.”

Sateliții sunt foarte importanți pentru viața modernă de zic cu zi, de la sistemele bancare la prognoza meteo, și sunt esențiali pentru operațiunile militare.

Această dependență înseamnăc că un atac asupra activelor orbitale ale unei țări ar putea avea consecințe de mare amploare.

,,Patru țări, și anume China, SUA, India și Rusia, au testat capacitățile antisatelit prin distrugerea propriilor sateliți cu rachete de la sol. Însă astfel de demonstrații, pe care SUA le-au interzis unilateral anul trecut, lasă în urmă resturi care pun în pericol alți sateliți timp de zeci de ani.”

Morehouse a declarat joi că SUA vor continua să dezvolte tehnologii antisatelit „nu pentru că vrem să luptăm în această seară, ci pentru că aceasta este cea mai bună modalitate de a descuraja conflictul”, adăugând că va face acest lucru „fără a se angaja în teste iresponsabile”.

Rusia și China lucrează la nave spațiale capabile de operațiuni antisatelit. În 2020, SUA au acuzat Rusia că a lansat un proiectil de pe unul dintre cei doi sateliți care urmăreau un satelit spion american.

Între timp, China a lansat un satelit cu un braț robotizat capabil să prindă alți sateliți și a dezvoltat o modalitate de a plasa explozibili în duzele de propulsie ale sateliților adversarilor. Explozibilii sunt concepuți să treacă neobservați pentru perioade lungi de timp și, atunci când sunt detonați, să semene cu o defecțiune nevinovată a motorului.

De la invazia sa în Ucraina, Rusia a amenințat că va viza sateliții comerciali occidentali pe care îi consideră implicați în război.

Citește și

Festivalul de Film de la Cannes 2023. Lista completă a câștigătorilor Palme d’Or

Ultimul colaborator al lui Stephen Hawking dezvăluie ultima teorie a faimosului astrofizician

Elina Svitolina donează premiul în bani copiilor din Ucraina, după ce a cucerit al 17-lea titlu la Strasbourg