• Prima femeie astronaut arab a ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS).
  • Ea speră să inspire femeile din toate mediile din Orientul Mijlociu.
  • „Pentru oamenii din întreaga lume, viitorul este foarte luminos.”

Rayyanah Barnawi este una dintre cele două saudite din cea de-a doua misiune privată a companiei Axiom Space în spațiu, care a decolat duminică din SUA cu o rachetă SpaceX Falcon 9. În timpul celor 10 zile programate pe orbită pe ISS, cercetătoarea biomedicală în vârstă de 34 de ani intenționează să efectueze cercetări în domeniul celulelor stem și al cancerului de sân, scrie BBC.

Ea speră să inspire femeile din toate mediile din Orientul Mijlociu. Într-o înregistrare video filmată în spațiu înainte de a ajunge pe ISS, ea a declarat: Pentru oamenii din întreaga lume, viitorul este foarte luminos. Aș vrea să visați măreț, să credeți în voi înșivă și să credeți în umanitate”.

Rayyanahei i s-au alăturat în misiunea Axiom 2 colegul saudit Ali Alqarni, al doilea astronaut de sex masculin din regatul Golfului care merge în spațiu, și doi americani, comandantul Peggy Whitson și pilotul John Shoffner.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Echipajul a călătorit în spațiu în interiorul navei spațiale Dragon a companiei SpaceX, care s-a aflat deasupra rachetei Falcon 9 lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, duminică, la ora 21:37 GMT. Dragon s-a andocat în mod autonom cu ISS luni, la ora 13:12 GMT, a transmis Axiom Space pe Twitter.

Ce va face echipajul în spațiu?

În timpul perioadei petrecute pe laboratorul orbital, echipajul va efectua peste 20 de experimente științifice și tehnologice, printre care se numără repercusiunile pe care le are spațiul asupra sănătății umane și tehnologia de însămânțare a ploilor.

Experimentele Rayyanahei se vor baza pe o parte din munca pe care a depus-o în ultimii nouă ani ca tehnician de laborator de cercetare la Programul de reinginerie a celulelor stem și a țesuturilor din cadrul Spitalului de specialitate și Centrului de cercetare King Faisal din Riad.

La o conferință de presă recentă, ea a declarat că a deveni prima femeie astronaut saudit care merge în spațiu este o mare plăcere și o onoare pe care sunt foarte fericită să o port”. Ea a mai spus că abia așteaptă să împărtășească experiența sa la bordul ISS prin intermediul unor legături video cu copiii: Să le pot vedea fețele atunci când îi văd pentru prima dată pe astronauții din regiunea lor este foarte emoționant.”

Mishaal Ashemimry, un inginer aerospațial saudit-american și consilier al Comisiei spațiale saudite, a declarat: Obiectivele noastre sunt de a aduce beneficii întregii umanități prin intermediul științei. Sperăm că această misiune va inspira fete din diferite medii pentru a avansa experiența umană.” Femeile din Arabia Saudită au obținut dreptul de a conduce abia în 2018, iar grupurile pentru drepturile omului spun că legile privind tutela masculină încă limitează drepturile femeilor din această țară.

Citește și: