SUA trimit Ucrainei încă 400 de milioane de dolari în ajutor militar

WASHINGTON D.C., USA- SEPTEMBER 09: The American flag is seen at half-staff at the White House Visitor Center in Washington, D.C. on September 9, 2022, in honor of the late Queen Elizabeth II. Bryan Dozier / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Statele Unite vor trimite Ucrainei încă 400 de milioane de dolari sub formă de asistență militară menită să ajute țara să se apere împotriva „atacurilor necruțătoare” ale Rusiei asupra infrastructurii sale energetice înainte de iarnă, a anunțat miercuri administrația Biden.

Armele, munițiile, rachetele de apărare antiaeriană și vehiculele suplimentare, care vor fi scoase din stocurile Departamentului Apărării, vin în contextul în care Ucraina se confruntă cu un bombardament aerian neîncetat, Rusia căutând să afecteze infrastructura critică pentru marile orașe.

„Având în vedere atacurile brutale și necruțătoare ale Rusiei cu rachete și UAS [drone] asupra infrastructurii energetice critice ucrainene, capacitățile suplimentare de apărare aeriană rămân o prioritate urgentă”, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

„Munițiile suplimentare pentru NASAMS [National Advanced Surface-to-Air Missile Systems] și mitralierele grele vor ajuta Ucraina să contracareze aceste amenințări urgente.” Pachetul include muniții suplimentare pentru NASAMS, 150 de mitraliere grele menite să elimine dronele rusești, muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, rachete antiradiație de mare viteză, 200 de rachete de artilerie de 155 mm ghidate cu precizie, 150 de vehicule cu roți multifuncționale de mare mobilitate, peste 100 de vehicule tactice ușoare, peste 200 de generatoare și muniție pentru mortiere și arme de calibru mic.

Apărarea suplimentară este crucială în condițiile în care Ucraina încearcă să se ferească de atacurile cu rachete și drone înainte de iarnă, jumătate din infrastructura energetică a țării fiind avariată sau distrusă ca urmare a invaziei rusești, potrivit directorului Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Hans Henri P. Kluge.

Din cauza infrastructurii energetice distruse, aproximativ 10 milioane de persoane nu au acces la energie electrică, iar între 2 și 3 milioane de ucraineni vor fi probabil strămutați în următoarele luni, pe măsură ce vremea se răcește, a declarat Kluge la începutul acestei săptămâni.

Ajutorul acordat de SUA

Aceasta este cea de-a 26-a retragere de armament a administrației Biden din august 2021. Cea mai recentă tranșă marchează, de asemenea, un angajament de ajutor letal de peste 19 miliarde de dolari pentru fostul stat sovietic de la începutul invaziei din februarie.

„Muniția de artilerie, focurile de precizie, rachetele de apărare aeriană și vehiculele tactice pe care le furnizăm vor servi cel mai bine Ucrainei pe câmpul de luptă”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat separat al Departamentului de Stat.

„Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie, pentru ca aceasta să poată continua să se apere și să fie în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor atunci când va veni momentul”, a adăugat Blinken.

Pachetul de ajutor letal vine, de asemenea, la mai puțin de o lună după ce, la 4 noiembrie, administrația a anunțat o tranșă similară de asistență militară de 400 de milioane de dolari.

Exit mobile version