• Avansul ar putea contribui la dezvoltarea unei surse de energie regenerabilă și prietenoasă cu clima.
  • Times a relatat luni că Laboratorul Național Lawrence Livermore din California a realizat o descoperire semnificativă, obținând un câștig net de energie din fuziunea nucleară.
  • Pentru a realiza acest lucru, oamenii de știință ar fi folosit cel mai mare laser din lume pentru a bombarda o cantitate mică de plasmă de hidrogen care a produs nuclee de hidrogen fără electroni superîncălzite.

Departamentul de Energie al SUA va face marți un anunț despre o „descoperire științifică majoră”, după ce presa a relatat că a fost atins un punct important în cercetarea în domeniul fuziunii nucleare. Financial Times a relatat luni că Laboratorul Național Lawrence Livermore din California a realizat o descoperire semnificativă, obținând un câștig net de energie din fuziunea nucleară.

Aceasta ar fi prima dată când oamenii de știință reușesc să producă mai multă energie într-o reacție de fuziune decât cea necesară pentru a o susține – un progres care ar putea duce la o sursă de energie regenerabilă și prietenoasă cu clima. Deși laboratorul a confirmat pentru FT că a efectuat recent un experiment „de succes”, nu a împărtășit mai multe detalii, invocând natura preliminară a datelor studiului.

„Secretarul american al Energiei, Jennifer M Granholm, și subsecretarul pentru securitate nucleară și administratorul Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară (NNSA), Jill Hruby, vor anunța un progres științific major realizat de cercetătorii de la Laboratorul Național Lawrence Livermore (LLNL) din cadrul DOE”, a precizat Departamentul Energiei.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În cadrul testului, oamenii de știință au bombardat o pastilă de plasmă de hidrogen cu cel mai mare laser din lume pentru a declanșa o reacție de fuziune nucleară – un proces similar celui care are loc în Soare.
În fuziunea nucleară, atomii de hidrogen sunt forțați să se ciocnească între ei și se combină în heliu, într-un proces care eliberează cantități enorme de căldură și energie.

Pentru a realiza acest lucru, oamenii de știință ar fi folosit cel mai mare laser din lume pentru a bombarda o cantitate mică de plasmă de hidrogen care a produs nuclee de hidrogen fără electroni superîncălzite.

Aceste nuclee fuzionează apoi și eliberează energie atunci când părăsește nucleele lipite, deoarece acestea au o masă mai mică decât înainte. Se pare că cercetătorii ar putea produce 2,5 megajouli de energie, ceea ce reprezintă 120% din cei 2,1 megajouli care au fost folosiți pentru a alimenta experimentul.