- Cutremurul de mică adâncime s-a produs la câțiva kilometri de municipalitatea Maragusan din provincia Davao de Oro, pe insula Mindanao.
- Cutremurele de mică adâncime tind să provoace mai multe pagube decât cele mai profunde, dar nu au fost confirmate imediat rapoarte de pagube majore.
- Ultimul cutremur major a avut loc în octombrie în nordul Filipinelor.
Un cutremur cu magnitudinea 6,0 a zguduit sudul Filipinelor, a anunțat Institutul Geologic al SUA, iar autoritățile locale au avertizat asupra unor replici și posibile pagube.
Cutremurul de mică adâncime s-a produs marți, în jurul orei 06:00, la câțiva kilometri de municipiul Maragusan, în provincia muntoasă auriferă Davao de Oro, pe insula Mindanao. Cutremurele de mică adâncime tind să provoace mai multe pagube decât cele mai profunde, dar nu au fost confirmate imediat rapoarte de pagube majore.
Un angajat al biroului pentru dezastre din Maragusan a declarat pentru AFP că autoritățile verificau rapoartele privind o alunecare de teren pe o șosea națională. „Nu am primit niciun raport privind alte pagube sau victime, dar verificăm satele din jurul orașului”, a adăugat el, refuzând să își dea numele.
Cutremurul a durat aproximativ 30 de secunde și a fost urmat de replici, a declarat caporalul Stephanie Clemen, din cadrul poliției din orașul Tagum, situat la aproximativ 40 de kilometri de Maragusan. Deși seismul nu pare să fi distrus nimic, a precizat Clemen, a fost suficient de puternic pentru a „provoca teamă”.
Phoebe Alberto și colegii ei de la biroul pentru dezastre din municipalitatea New Bataan, adiacentă orașului Maragusan, au fugit din clădirea lor în timp ce se cutremura. „Încă evaluăm pagubele aduse clădirii noastre, dacă există”, a declarat Alberto.
Cutremurele sunt un eveniment zilnic în Filipine, care se află de-a lungul „inelului de foc” din Pacific, un arc de activitate seismică intensă, precum și vulcanică, care se întinde din Japonia prin Asia de Sud-Est și prin bazinul Pacificului.
Cele mai multe sunt prea slabe pentru a fi simțite de oameni, dar cele puternice și distructive apar la întâmplare, fără a exista o tehnologie disponibilă pentru a prezice când și unde se vor produce. Biroul de apărare civilă al națiunii organizează în mod regulat exerciții care simulează scenarii de cutremur de-a lungul liniilor de falie active. Ultimul cutremur major a avut loc în octombrie în nordul Filipinelor.