- Summitul UE pe tema bugetului multianual şi a Fondului de relansare a fost prelungit
- Negocierile au durat toată noaptea şi vor fi reluate luni după-amiază
- Disensiunile se referă la raportul subvenţii/credite al Fondului UE de relansare post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro
Reuniunea Consiliului European continuă în a patra zi, în efortul de ajungere la un acord pe tema bugetului multianual şi Fondului de relansare economică post-pandemie.
Advertisment
Negocierile dificile au fost suspendate luni dimineaţă, urmând a fi reluate în cursul după-amiezii. „Ziua a patra de negocieri. Preşedintele Consiliului European a încheiat sesiunea plenară. Noua sesiune este programată la ora 16.00” (17.00, ora României), a anunţat luni dimineaţă Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel, preşedintele Consiliului European.
„Tocmai s-au încheiat negocieri dure, am putea fi bucuroşi de rezultatul de astăzi. Continuăm după-amiază”, a transmis, prin Twitter, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz.
Recomandări
Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE depun eforturi pentru aprobarea bugetului comunitar destinat perioadei 2021-2027 şi a Fondului de relansare economică post-pandemie. Potrivit planului, cuantumul bugetului UE pentru perioada 2021-2027 este de 1.074 de miliarde de euro.
În cadrul negocierilor, Charles Michel a propus ca Fondul UE de relansare post-pandemie să rămână la nivelul propus de Comisia Europeană, de 750 de miliarde de euro, dar subvenţiile ar urma să scadă la 450 de miliarde de euro (faţă de 500 de miliarde), iar creditele ar fi de 300 de miliarde de euro (faţă de 250 de miliarde). Însă Olanda, Austria, Danemarca, Suedia şi Finlanda ar vrea reducerea nivelului subvenţiilor la 375 de miliarde de euro. Alte disensiuni se referă la condiţionarea acordării fondurilor de respectarea normelor statului de drept, o idee contestată vehement de Ungaria şi Polonia.
- Premierul finlandez Petteri Orpo susține că Rusia reprezintă o „amenințare permanentă și periculoasă” pentru UE
- Proteste masive anti-corupție în Serbia după tragedia din Novi Sad: „Sângele este pe mâinile tale!”
- Care sunt orașele cele mai bune de locuit? Sibiu, Brașov și Arad se află în top
- România se adâncește în criza politică în timp ce negocierile noului guvern continuă fără consens. Ion Cristoiu: „Am votat degeaba”
- Zelenski afirmă că aderarea Ucrainei la NATO este „realizabilă”: „Luptăm pentru această decizie la toate nivelurile necesare”
Partenerii noștri