- Liderii PSD și PNL se întâlnesc astăzi pentru a decide măsurile fiscale care să permită încadrarea în deficitul asumat de 4,4%.
- Liberalii au refuzat să agreeze majorarea fiscalităţii înainte de a scădea cheltuielile bugetului de stat, au declarat surse pentru ZF.
- Pentru reducerea derapajului, au fost luate în considerare mai multe măsuri. Printre acestea se numără eliminarea a 200.000 de posturi vacante din aparatul de stat.
Lista care circulă cu creşterile de taxe este „un fake”, întrucât liberalii au refuzat să agreeze majorarea fiscalității înainte de a scădea cheltuielile bugetului de stat, au declarat surse liberale apropiate discuţiilor pe teme fiscale din coaliția de guvernare PSD-PNL, pentru ZF.
Liderii PSD și PNL se întâlnesc astăzi pentru a decide măsurile fiscale care să permită încadrarea în deficitul asumat de 4,4%, modificări de taxe și impozite și regândirea unor facilități fiscale.
„A fost o şedinţă a coaliţiei, unde PNL a spus foarte clar că nu votează nimic până nu vine OUG pe reduceri mai întâi. Aşteptăm asta la începutul săptămânii viitoare şi după începem să decidem pe creșteri, în funcţie de cât reuşim să reducem din cheltuieli”, au transmis sursele pentru ZF.
De aproape patru luni, Coaliția a adus în discuție nerealizarea încasărilor la bugetul de stat, dar și o creștere a cheltuielilor peste nivelul programat. Se estimează că câteva zeci de miliarde de lei au ieșit din grafic, ceea ce a condus la o perspectivă de deficit bugetar de 4,4% din PIB până la finalul anului, conform programării.
În prezent, obiectivul principal este să limiteze deficitul sub pragul de 5% din PIB, arată declarațiile oficiale.
Pentru reducerea derapajului, au fost luate în considerare mai multe măsuri. Printre acestea se numără eliminarea a 200.000 de posturi vacante din aparatul de stat, care, deși au fost bugetate, nu s-au concretizat. De asemenea, s-a luat în considerare majorarea TVA-ului pentru anumite categorii de produse ce beneficiază de cotă redusă, precum și creșterea salariului minim pe economie. O altă propunere a fost ca toți cei care beneficiază de facilități și, în prezent, nu plătesc contribuții sociale să fie implicați în procesul de plată al acestora.
Citește și