• Susținătorii lui Donald Trump au creat imagini false ale alegătorilor de culoare generate de A.I.
  • Nu există imagini manipulate similar ale lui Joe Biden cu alegători dintr-un grup demografic.
  • Nu există nicio dovadă care să lege direct aceste imagini de campania lui Trump.

Susținătorii lui Donald Trump au creat și distribuit imagini false ale alegătorilor de culoare generate de inteligența artificială pentru a-i încuraja pe afro-americani să voteze republican, conform BBC.

BBC Panorama a descoperit zeci de deepfakes care înfățișează persoane de culoare ca fiind susținătoare ale fostului președinte. Trump a curtat în mod deschis alegătorii de culoare, care au fost cheia victoriei electorale a lui Joe Biden în 2020. Dar nu există nicio dovadă care să lege direct aceste imagini de campania lui Trump.

Cofondatorul Black Voters Matter, un grup care încurajează persoanele de culoare să voteze, a declarat că imaginile manipulate promovează o „narațiune strategică” menită să îl arate pe Trump ca fiind popular în comunitatea de culoare.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Imaginile false cu susținători de culoare ai lui Trump, generate de A.I., reprezintă una dintre tendințele emergente de dezinformare înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie. Spre deosebire de 2016, când au existat dovezi ale unor campanii de influență străine, imaginile generate de A.I. par să fi fost realizate și împărtășite chiar de către alegătorii americani.

Unul dintre ei a fost Mark Kaye și echipa sa de la o emisiune radio conservatoare din Florida. Aceștia au creat o imagine cu Trump zâmbind cu brațele în jurul unui grup de femei de culoare la o petrecere și au distribuit-o pe Facebook, unde dl Kaye are peste un milion de urmăritori. La prima vedere pare real, dar la o privire mai atentă, pielea tuturor este puțin prea strălucitoare și lipsesc degete de la mâini – semne evidente ale unor imagini create de inteligența artificială.

În comentariile de pe Facebook, mai mulți utilizatori păreau să creadă că imaginea cu A.I. este reală. „Nu pretind că este exactă. Nu spun: Hei, uite, Donald Trump a fost la această petrecere cu toți acești alegători afro-americani. Uite cât de mult îl iubesc!”, a spus el.

O altă imagine de pe A.I., foarte vizionată, îl arată pe Trump pozând cu alegători de culoare pe o verandă. Aceasta fusese postată inițial de un cont satiric care generează imagini ale fostului președinte, dar a atras atenția pe scară largă abia când a fost repostată cu o nouă descriere care susținea în mod fals că acesta și-a oprit coloana de mașini pentru a se întâlni cu acești oameni.

Nu există imagini manipulate în mod similar ale lui Joe Biden cu alegători dintr-un anumit grup demografic. Imaginile cu A.I. ale Președintelui tind să îl înfățișeze pe acesta singur sau alături de alți lideri mondiali, cum ar fi președintele rus Vladimir Putin sau fostul președinte american Barack Obama.

În ianuarie, candidatul democrat a fost el însuși victima unei imitații generate de A.I. Un apel audio automatizat, presupus a fi vocea Președintelui, îi îndemna pe alegători să nu participe la alegerile primare din New Hampshire, unde el candida. Un susținător al Partidului Democrat și-a recunoscut responsabilitatea, spunând că a vrut să atragă atenția asupra potențialului de abuz al acestei tehnologii.

Un sondaj recent realizat de New York Times și Sienna College a constatat că, în șase state cheie, 71% dintre alegătorii de culoare l-ar susține pe Biden în 2024, o scădere abruptă față de cei 92% la nivel național care l-au ajutat să câștige Casa Albă la ultimele alegeri.

Tacticile de dezinformare în alegerile prezidențiale din SUA au evoluat din 2016, când a câștigat Donald Trump. Atunci, au existat încercări documentate ale unor puteri străine ostile, cum ar fi Rusia, de a folosi rețele de conturi neautentice pentru a încerca să semene diviziune și să planteze anumite idei.

În 2020, accentul a fost pus pe dezinformarea autohtonă – în special pe narațiunile false potrivit cărora alegerile prezidențiale au fost furate, care au fost împărtășite pe scară largă de utilizatorii de rețele sociale din SUA și susținute de Trump și de alți politicieni republicani.

În 2024, experții avertizează cu privire la o combinație periculoasă a celor două.

Citește și