• Perdeaua forestieră reprezintă un element deosebit de important în construcția peisajului agricol, urban sau al căilor de comunicație.
  • Primul care a semnalizat necesitatea perdelelor de protecție în țara noastră a fost marele agronom și om politic Ion Ionescu de la Brad în 1866.
  • Parlamentul elaborează Legea nr. 289 din 2002 privind perdelele forestiere de protecție pentru Câmpia Română, Podișul Dobrogei, Câmpia Tisei, sudul Olteniei.

Vrem centură verde. Avem nevoie de perdele forestiere în jurul orașelor. Cine le face? Și, mai ales, de ce nu le-a făcut nimeni până acum? Una dintre problemele amplificate de schimbările climatice este lipsa perdelelor forestiere. Într-o Românie afectată de deșertificare, barierele verzi sunt doar imaginare.

Alex Găvan este un alpinist, montaniard de mare altitudine, specializat în accesarea optmiarilor Himalayei, fără oxigen și fară ajutorul șerpașilor. El este performerul urcării a șapte vârfuri de peste opt mii de metri, fiind primul român care a cucerit vârfurile Gasherbrum I, Gasherbrum II și Makalu.

„Împreună pentru Centura Verde” este un proiect al Fundației Alex Găvan. Inițiatorii platformei sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine și conservaționist și Florin Stoican, președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

„Împreună pentru Centura Verde” propune un proiect de lege pentru punerea sub protecția a întregii vegetații forestiere a Ilfovului.

Alex Găvan, inițiatorul platformei Centura Verde, a vorbit pentru Aleph News despre modul în care perdelele forestiere ar putea contribui la atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

„Centura Verde București-Ilfov reprezintă un proiect pe care dacă nu îl tratăm acum cu maximă prioritate și seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic înmiit. Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta presupune «deschiderea ochilor» tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și înțelegerea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru realizarea acestui obiectiv” , spune Alex Găvan.

Doar tăierile legale însumează anual echivalentul a 5000 de camioane cu lemne, o cantitate semnificativă date fiind puținele corpuri de pădure rămase în județ. Conform aplicației Inspectorul Pădurilor, în ultimele 12 luni, în Ilfov au fost tăiați peste jumătate de milion de arbori, mai exact 581.287, în peste 700 de lucrări silvice autorizate. Și aceștia reprezintă doar tăierile legale” , adaugă alpinistul Alex Găvan.

Printre partenerii platformei se numără mai multe personalități din România.

Citește și:

Regele Charles al III-lea a decis. Nu își invită fosta cumnată, Ducesa de York, la încoronare

FOTO. Jessica Simpson, mai slabă ca niciodată în urma unei diete. Apropiații, „îngrijorați” de pierderea drastică în greutate

Un capitol din Biblie, nemaivăzut până acum, a fost descoperit folosind lumina UV