• Lituania, Letonia şi Estonia au anunţat, joi, intenţiile de a se deconecta de la reţeaua de electricitate controlată de Rusia.
  • „Faptul că ţările baltice continuă să facă parte din sistemul de aprovizionare cu electricitate BRELL, administrat de Rusia, constituie o ameninţare privind securitatea energetică”, au afirmat premierii celor trei state.
  • Țările baltice se vor racorda la sistemul de electricitate al Uniunii Europene prin intermediul Poloniei, în 2025.

Lituania, Letonia şi Estonia, state membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene, au anunţat, joi, intenţiile de a se deconecta de la reţeaua de electricitate controlată de Rusia şi de a se racorda la sistemul energetic al UE începând din februarie 2025, potrivit cotidianului Le Monde.

„Faptul că ţările baltice continuă să facă parte din sistemul de aprovizionare cu electricitate BRELL, administrat de Rusia, constituie o ameninţare privind securitatea energetică”, au afirmat premierii celor trei state, potrivit Declaraţiei semnate joi seară.

Lituania, Letonia şi Estonia se vor racorda la sistemul de electricitate al Uniunii Europene prin intermediul Poloniei.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

„Chiar dacă credem că sistemele de electricitate ale ţărilor baltice sunt pregătite să fie sincronizate înainte de luna februarie din 2025, este important să acţionăm împreună pentru a îndeplini proiectele rămase”, a declarat premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte.

Citește și

Donald Trump este audiat în cazul alegerilor din 2020. Fostul președinte american pledează nevinovat pentru toate capetele de acuzare

Sean Penn a protestat în faţa studiourilor Disney. Actorul compară A.I. cu vrăjitoarea din „Mica Sirenă”

Comisia Europeană intră în vacanță. Cine ține frâiele în această perioadă