• Eugen Tomac, liderul PMP, a discutat, în Parlamentul European, despre Tezaurul României aflat la Moscova.
  • El aminteşte că au mai fost duse la Moscova opere de artă ale muzeelor şi mănăstirilor din România, peste 1350 de tablouri şi gravuri, cărţi şi miniaturi vechi.
  • „O parte din aceste bunuri culturale au fost restituite, dar întregul tezaur al României este în continuare în Rusia”, încheie Tomac.

Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a discutat, în Parlamentul European, despre Tezaurul României aflat la Moscova: „Nu puteam rata această dezbatere, pentru că cel mai mare jaf de bunuri de patrimoniu din istoria ultimului secol al Europei priveşte România”, scrie Mediafax.

„De ce am vorbit în parlamentul European despre Tezaurul României aflat la Moscova? Am dezbătut în plenul de la Strasbourg planul de acţiuni al Uniunii Europene privind traficul de ilicit de bunuri culturale. Nu puteam rata această dezbatere, pentru este că cel mai mare jaf de bunuri de patrimoniu din istoria ultimului secol al Europei priveşte România. Avem la Moscova, ţinut ilegal mai bine de un secol, întregul tezaur al României. Transportat în 41 de vagoane, acesta conţine peste 91 de tone de aur, majoritatea fiind bijuterii şi monede rare şi 2,4 tone de lingouri de aur din rezerva BNR. Valoare totală de peste 5 miliarde de euro”, spune Eugen Tomac.

El aminteşte, de asemenea, că au mai fost duse la Moscova opere de artă ale muzeelor şi mănăstirilor din România, peste 1350 de tablouri şi gravuri, cărţi şi miniaturi vechi.

Recomandări

UE PUNE PIEDICI MAȘINILOR CHINEZE
SONDAJ: LE PEN ARE MAJORITATEA
CE MĂNÂNCI AZI
PATTINSON REVINE ÎN CINEMATOGRAFIA HORROR
CUM SE PREGĂTEȘTE ITALIA DE G7?
COLDPLAY CÂNTĂ LA BUCUREȘTI

„O parte din aceste bunuri culturale au fost restituite, dar întregul tezaur al României este în continuare în Rusia. Moscova a refuzat în repetate rânduri să îl restituie României. Consider că odată cu dezbaterea planului Uniunii Europene privind combaterea traficului de bunuri de patrimoniu se creează premisele pentru ca legislaţia europeană în materie de recuperare a obiectelor de patrimoniu să fie îmbunătăţită. Avem nevoie de o legislaţie nouă şi clară, care să ajute statele membre să-şi rezolve litigiile ce ţin de patrimoniul aflat ilegal în alte state şi să combată eficient traficul ilicit cu obiecte de patrimoniu. Cred că România trebuie să participe activ la întregul proces, întrucât problematica tezaurului nostru aflat la Moscova poate fi o chestiune de interes al UE, nu doar una bilaterală. Legislaţia europeană este într-o continuă evoluţie şi trebuie să fructificăm fiecare oportunitate pentru a putea soluţiona mai rapid şi mai sigur chestiuni ce ţin de drepturile şi interesele noastre ca ţară”, încheie Tomac.

Citește și