• Racheta Starship a companiei SpaceX este predominant argintie, în loc de albul convențional.
  • Culoarea argintie provine de la oțelul inoxidabil necoroziv pe care SpaceX l-a folosit pentru a construi racheta.
  • Starship este împânzită cu dale hexagonale negre pentru a o proteja la reintrarea în atmosferă.

Starship a fost lansată spre spațiu pentru prima dată. Nu a reușit să ajungă în spațiu. A explodat la scurt timp după decolare, dar acest lucru nu va împiedica SpaceX să continue să construiască mai multe prototipuri Starship și să încerce din nou deoarece fondatorul Elon Musk are planuri foarte mari pentru această rachetă, scrie Business Insider.

Nu numai că Starship este cea mai mare și mai puternică rachetă din lume, dar arată diferit de tot ce a construit SpaceX până acum. De fapt, nu prea seamănă cu nicio altă rachetă din lume.

Mega-racheta este formată din două etaje. Primul etaj al rachetei de rapel, numit Super Heavy (în extrema stângă), este complet argintiu, în timp ce a doua etapă a navei spațiale, denumită Starship, este jumătate argintie, jumătate neagră. Această schemă de culori argintie-neagră este o schimbare vastă față de rachetele Falcon 9 albe ale SpaceX sau de Sistemul de lansare spațială portocaliu și alb al NASA.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

De ce aceste specificații strălucitoare, SpaceX?

Racheta argintie a SpaceX este făcută din oțel. Aspectul preponderent argintiu al rachetei SpaceX provine dintr-un tip de aliaj necoroziv numit oțel inoxidabil seria 300. Este pentru prima dată când cineva a realizat o rachetă din acest material din anii ’50 încoace.

Motivul pentru care majoritatea companiilor de rachete evită oțelul este că este greu, iar cu cât racheta este mai grea, cu atât mai puțină încărcătură utilă poți transporta în spațiu cu aceleași rezervoare de combustibil.

În schimb, cadrul exterior al majorității rachetelor este construit din metale durabile, dar ușoare, precum aluminiul și titanul. Titanul este excelent pentru a menține o rachetă ușoară, dar poate costa de 15-20 de ori mai mult decât oțelul.

Acesta este motivul pentru care, în 2019, SpaceX a înlocuit aripioarele cu grilă din titan ale rachetelor sale Falcon 9 cu aripioare sudate din oțel. Cu toate acestea, costul nu este singurul motiv pentru care SpaceX preferă acum oțelul în locul titanului în rachetele sale. potrivit experților în știința materialelor, oțelul funcționează mai bine în condiții de temperaturi extreme decât titanul. Asta înseamnă atât în condiții de căldură extremă, cum ar fi în timpul lansării și al reintrarea în atmosferă, dar și în condiții de frig extrem, cum ar fi în spațiul cosmic.

De ce majoritatea rachetelor sunt albe?

Motivul este simplu: costul. Albul absoarbe cea mai mică cantitate de căldură dintre toate culorile din spectrul vizibil, ceea ce ajută la menținerea rachetei cât mai rece posibil. Iar acest lucru este important, deoarece combustibilul pentru rachete trebuie menținut de obicei la temperaturi cuprinse între -297 grade Fahrenheit și -432 grade Fahrenheit.

Așadar, dacă racheta ta se coace în soarele strălucitor de pe rampa de lansare timp de ore sau zile întregi, va fi mai ieftin să o păstrezi rece dacă este albă. Acest lucru ar putea fi valabil și pentru argintiu, conform unei cercetări care a constatat că mașinile argintii au cabinele mai reci decât cele negre.

Citește și