• Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, este așteptat să își încheie mandatul.
  • Ziarul german Welt am Sonntag a relatat că premierul spaniol Pedro Sanchez și secretarul britanic al apărării Ben Wallace se numără printre principalii candidați.
  • Vineri, mandatul lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al NATO a fost extins.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este în cursa pentru a fi noul șef al NATO, a relatat ziarul The Sun, citând o sursă diplomatică, informează Reuters. O serie de state membre NATO au sugerat că von der Leyen ar urma să preia conducerea alianței în luna octombrie a acestui an, se arată în raport.
Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, este așteptat să își încheie mandatul, așa cum era prevăzut, în octombrie, după ce mandatul său a fost prelungit de trei ori și după ce a servit în total aproape nouă ani.

Raportul The Sun, care citează surse britanice, a mai arătat că Marea Britanie ar avea probabil un drept de veto împotriva lui von der Leyen, fost ministru german al apărării, citând rezultatele slabe ale acesteia la conducerea forțelor armate ale Germaniei. Ziarul german Welt am Sonntag a relatat că premierul spaniol Pedro Sanchez și secretarul britanic al apărării Ben Wallace se numără printre principalii candidați pentru a-i succeda lui Stoltenberg.

Vineri, mandatul lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al NATO a fost extins până la mijlocul lunii octombrie din 2024, a anunțat, vineri, purtătoarea de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Joi, Ursula von der Leyen a susținut că în aceste momente, China trebuie să joace un rol în a face presiuni pentru o „pace dreaptă” în Ucraina, iar rolul său în conflict va fi vital în stabilirea relațiilor cu Uniunea Europeană.

Citește și: