- Intensificarea avertismentelor din partea Washingtonului privind un atac iminent al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat nelinişte internaţională.
- Mai multe guverne au cerut cetăţenilor lor să părăsească Ucraina.
- Inclusiv România a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina.
Intensificarea avertismentelor din partea Washingtonului privind un atac iminent al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat tot mai multe țări să ceară, sâmbătă, cetăţenilor lor să părăsească Ucraina. Astfel de recomandări au început să fie emise încă de joi.
Planurile de evacuare a personalului din ambasadele din Ucraina au fost, deja, anunţate de Marea Britanie, Germania şi Australia. Multe ţări occidentale – Canada, Finlanda, Letonia, Ţările de Jos, Estonia, Japonia, Noua Zeelandă şi altele – au cerut cetăţenilor să părăsească imediat Ucraina, după ce consilierul pentru securitate naţională din SUA, Jake Sullivan, a declarat, vineri, că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc „oricând”.
Statele Unite au cerut, sâmbătă, ca majoritatea personalului său diplomatic să părăsească Ucraina, pe fondul ameninţării unui atac iminent al Rusiei, a anunţat ambasada americană de la Kiev. Preşedintele american, Joe Biden, i-a îndemnat, joi, pe cetăţenii americani să părăsească Ucraina „acum” din cauza riscului sporit al unei invazii ruse, avertizând că situaţia ar putea „scăpa rapid de sub control”, în pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni.
Ministerul de Externe al Italiei le-a cerut cetăţenilor italieni, aflaţi în Ucraina, să părăsească temporar ţara. Cei vizaţi trebuie să folosească mijloacele de transport comerciale disponibile în acest scop.
Ambasada Italiei la Kiev va continua să funcţioneze, dar personalul neesenţial ar trebui să fie adus înapoi în Italia, a precizat ministerul într-un comunicat, conform DPA, citat de Agerpres.
Guvernul israelian a decis vineri „să evacueze familiile diplomaţilor şi personalului ambasadei sale în Ucraina” din cauza escaladării tensiunilor ruso-occidentale legate de Ucraina. Ministerul israelian de externe a recomandat, de asemenea, într-un comunicat adresat cetăţenilor israelieni „să se abţină de la a călători în Ucraina pentru moment” şi şi-a îndemnat cetăţenii care locuiesc în această ţară să evite „focarele de tensiune” din cauza „agravării situaţiei”.
După decizia SUA și al altor ţări europene de a-şi retrage o parte din personalul diplomatic din Ucraina, Rusia a recomandat personalului neesenţial al misiunilor sale diplomatice în Ucraina, să părăsească această ţară pentru un timp, a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.
România a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina și recomandă cetățenilor săi evitarea oricărei deplasări în Ucraina
Inclusiv România a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina, în contextul ultimelor evoluții de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina și a recomandat cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul acestui stat.